Valikko Sulje

Huoneteatteri: Huolimattomat

Kari Hotakaisen romaanista Juha Rosman dramatisoima näytelmä Huolimattomat puhuu kosketuksen kaipuusta, yksinäisyydestä ja rakkaudesta. Paula Honkimäen (FIA) ohjaama näytelmä alkaa siitä, että hellyyshoitoja – ei seksiä – tarjoavan Leilan asiakas on kadonnut ja rikoskomisario Antero Mokka lähee selvittelemään asiaa. Kun ihmiset kohtaavat, voi joutua selvittelemään myös jotain ihan muuta kuin rikosta – omaa elämäänsä. Vakava ja monelle omakohtainen aihe saa kuorrutuksekseen hotakaismaisia sivuhenkilöitä ja absurdia sivuavia tilanteita. Siinä missä liitutaan kuulusteluhuonelta vankilaan ja sairaalasta takaisin kadulle, liikutaan vinosta hymystä naurun hörähdyksen kautta jännittäviin tilaisuuksiin ja herkkään kohtaamiseen.

Leila: ”Yhdestä asiasta olen varma, me kaikki olemme jotakin vailla.”
**
Mokka: ”Sä luulet olevasi poikkeustapaus. Et sä ole. Taajamat on täynnä samanlaisia.”
**
Leila: ” Madonna ei tuu käymään, eikä kukaan muukaan. Vanhuus kyllä, se ei oo toivottu vieras, mut se tulee jäädäkseen.”
**
Leila: ” Sinulla on seinään tuijottaneet silmät. Ne ois ansainneet enemmän.”

Vielä yksi erityinen asia Huolimattomista: Matti Mali on käsikirjoittanut ja ohjannut sekä JAMK:n opiskelukaveriensa kanssa koodannut näytelmän innoittamana videopelin: The Slipshod on Mokan näytelmän alussa pelaama 1990-lukulainen seikkailupeli, jossa ex-etsivä Dick Spear yrittää saada pääosan taiteellisesta aikuisviihde-elokuvasta näyttämällä taitonsa sen ohjaajalle Gina Frévalle. Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijoiden asiakasprojektina tehty lyhyt promopeli seuraa Leisure Suit Larry-sarjan jalanjäljissä sisältäen pikkutuhmaa ja lakonista linjaa. Vaikka peli lähtökohdiltaan eroaa näytelmästä, sen tekstissä on viitteitä, jotka näytelmän tuntevat voivat tunnistaa. Peli on löydettävissä ilmaiseksi Itch.iosta.

Teksti: Kari Hotakaisen romaanin pohjalta Juha Romsi
Ohjaus: Paula Honkimäki
Äänisuunnittelu: Anne Hänninen
Valosuunnittelu: Arto Saarelainen
Lavastus ja tarpeisto: Marjo Riuttanen
Videot: Terhi Salomaa, Juha Korpinen
Puvustus: Sirpa Saarenpää

Rooleissa: Tanja Vuorela, Jani Jokivirta, Kari Eloranta, Sari Villanen, Lauri Laakso, Tuukka Salo, Annikka Suoninen

Posted in Huoneteatteri