Teatteriaalto on KeHyn vuosittainen tapahtuma, johon jäsenteatterit voivat ilmoittaa esityksiään pitkin vuotta. Teatteriaallon raati tulee tervehtimään tekijöitä, järjestämään keskustelutilaisuuden ja mikäli työryhmä haluaa, niin raati antaa suullisen palautteen näkemänsä esityksen jälkeen. Teatteriaallon yhtenä tehtävänä on seurata minkälaista harrastajateatteria Keski-Suomessa juuri nyt tehdään.
Mikä on Teatteriaalto?
- KeHy järjestää Teatteriaallon koko vuoden mittaisena tapahtumana, johon voi osallistua kaikki KeHyn jäsenteatterit niin monella produktiolla kuin haluavat.
- KeHyn kokoama raati kiertää katsomassa kaikki vuoden mittaan mukaan ilmoittautuneet esitykset.
- Raadissa on aina vuosittain vaihtuva ammattiraatilainen sekä yhdestä neljään vertaisraatilaista, jotka ovat lähinnä KeHyn hallituksen jäseniä mutta jatkossa mahdollisesti myös hallituksen ulkopuolisia, eri teattereista mukaan kerättyjä teatterintekijöitä.
- Pyrkimyksenä on auttaa teattereita, työryhmiä ja produktioita kehittymään harrastuksessaan, antaa ideoita ja rakentavaa palautetta, tarjota näkökulmia ja ennen kaikkea rohkaista ja kannustaa.
- Teatteriaallon kolme keskeistä funktiota:
- Yhteys. KeHyn hallitus tutustuu jäsenteattereidensa toimintaan ja esityksiin, ja saa näin ”kuulumisia suoraan kentältä”. On hyvä kuulla, miten helppoja tai vaikeita tuotantoprosessit ja harjoittelukaudet ovat olleet, ja millaisia haasteita teatterit ja työryhmät kohtaavat.
- Palaute. Teatterit ja työryhmät pääsevät keskustelemaan esityksestä teatterityön ammattilaisen kanssa, ja saavat halutessaan palautetta sekä häneltä että vertaisraatilaisilta. Palaute annetaan lähinnä kirjallisessa muodossa, mutta ehkä osittain jo itse keskustelussa.
- Gaala. Kaikki Teatteriaaltoon ilmoittautuneet ovat myös ehdolla seuraavan vuoden Teatteriaalto-gaalan kunniakirjojen saajiksi. Kunniakirjoja jaetaan vaihteleva määrä vaihtelevin perustein ja vaihtelevin sisällöin. Päätökset kunniakirjoista tekee ammattiraatilainen vertaisraatilaisten avustuksella. Gaalassa julkistetaan myös äänestämällä päätetty yleisön suosikki. Suosikki valitaan kaikista keskisuomalaisista harrastajaesityksistä.
- Halutessaan produktio voi ilmoittautua Teatteriaaltoon, mutta kieltäytyä esityksen jälkeisestä keskustelusta, kirjallisesta palautteesta tai molemmista. Tällöin produktio on kuitenkin mukana gaalassa ja ehdolla kunniakirjojen saajaksi.
Mitä Teatteriaalto ei ole?
- Teatteriaalto ei ole minkäänlainen virallinen entiteetti, joka edustaisi mitään neutraalia / objektiivista näkemystä. Olennaisinta on keskustelu, näkökulmien esittely ja mielipiteiden vaihto.
- Ammatti- tai vertaisraatilaiset eivät ole palauteautomaatteja, jotka antavat kaikista esityksistä kommenttinsa tietyn kaavan mukaan. Päin vastoin, keskustelun ilmapiiri riippuu monesta tekijästä ja puheenaiheet paljolti siitä mitä esityksestä tai ylipäätään teatterikokemuksesta on päällimmäisenä jäänyt mieleen. Paljon vaikuttaa myös se, miten työryhmä itse lähtee keskusteluun mukaan.
Käytännön asioita
- Kun produktio ilmoitetaan mukaan Teatteriaaltoon, KeHy kartoittaa raadille sopivimman esityksen niistä esityspäivistä, jotka työryhmä katsoo sille sopiviksi.
- Suosittelemme, että työryhmä keskustelee Teatteriaaltoon osallistumisesta jo ennen ensi-iltaa ja ilmoittaa sopivat raadituspäivät mahdollisimman pian. Mitä vähemmän esityksiä on jäljellä siinä vaiheessa, kun ilmoittautuminen meille tulee, sitä hankalampaa raadin on löytää sopivaa päivää.
- Produktion ilmoittanut teatteri varaa KeHyn pyytämän määrän vapaalippuja (maksimissaan viisi, mutta tästä voidaan myös neuvotella tapauskohtaisesti).
- KeHy pyytää teatteria ilmoittamaan yhteyshenkilön nimen, jonka voi tarvittaessa mainita paikan päällä esim. lippuluukulla.
- Väliajalla raati mielellään virkistäytyy väliaikatarjoilun muodossa. Sitä varten ilmoittautumisen yhteydessä sovitaan väliaikatarjoilusta ja sen laskuttamisesta. Helpoiten se käy antamalla laskutustiedot, jonne KeHy maksaa raadin tarjoilut.
- Raati katsoo esityksen ja jää sen jälkeen lyhyeen (yleensä noin tunnin mittaiseen) palautekeskusteluun. Toivomus olisi, että jos teatteri pyytää palautekeskustelua, useimmat työryhmäläiset olisivat paikalla.
- Ammattiraatilainen ja vertaisraatilaiset muotoilevat kirjallisen palautteen, joka pyritään toimittamaan produktion yhteyshenkilölle lähimmän viikon sisään.
Keskustelusta ja palautteesta
- Raati odottaa esityksen jälkeen, että koko työryhmä ehtii sovitulle keskustelupaikalle. Roolivaatteet saa vaihtaa ja kiireelliset tarpeistoon, lavastukseen tai tekniikkaan liittyvät asiat hoitaa, mutta KeHy toivoo että keskustelu voitaisiin aloittaa viimeistään 10–15 minuuttia esityksen loppumisen jälkeen.
- Raati esittelee itsensä ja kertoo lyhyesti mistä Teatteriaallossa on kyse. On silti erittäin hyvä asia, että työryhmälle on jo aiemmin kerrottu perusasiat. Näin esittely toimii lähinnä nopeana kertauksena.
- Keskustelun alkupuolella raati pyrkii toimimaan kysyjänä ja kuuntelijana. Raadin on hyvä kuulla olosuhteista ja kontekstista, joihin suhteuttaa palautteensa.
- Heti esityksen jälkeisessä keskustelussa on usein vaikea mennä yksilöityyn ja yksityiskohtaiseen palautteeseen. Onkin luultavaa, että raati pitäytyy melko yleisillä linjoilla. Orgaanisesti etenevässä keskustelussa saattaa tulla esiin esityksen mieleen nostattamia kysymyksiä tai muita eri tavoin puhututtavia asioita, ehkä jopa selkeitä kehittämisenkin kohteita, mikäli ne liittyvät esitykseen kokonaisuutena.
- Myöhemmin saatava kirjallinenkin palaute pidetään pääsääntöisesti yleisemmällä tasolla. Raatilaiset tekevät tätä työtä ilman palkkaa vapaa-ajallaan, joten jokaisen osa-alueen ja työryhmäläisen ruotiminen yksitellen ei ole mahdollista.
- On hyvä muistaa, että palautteen saamisen jälkeen ohjaajan ja työryhmän kannattaa keskenään pohtia miten siihen kannattaa suhtautua. Raati yrittää olla avuksi, mutta se koostuu silti ihmisistä, joilla on omat henkilökohtaiset näkemyksensä ja mieltymyksensä.
Raati vuonna 2024 – tule mukaan
Raati koostuu vuonna 2024 KeHyn hallituksen jäsenistä, jotka ovat pitkäaikaisia teatterin harrastajia, sekä ammattilaisesta. Ammattilaisena raadissa toimii vuonna 2024 on JKO:n Teatterikoulutuksen vastuuopettaja Ville Kiljunen.
Teatteriaallon vertaisarvioijaryhmä koostuu muutamasta kannuksensa jo ansainneesta teatterintekijästä, ja sitä ryhmää haluaisimme laajentaa. Raadissa pääset kokemaan keskisuomalaista harrastajateatteritaidetta eturiviltä. Pääset kurkistamaan produktioiden kulisseihin ja keskustelemaan työryhmien kanssa näytelmän matkasta ideasta ensi-iltaan.
Etsimme positiivista panosta, joka auttaa harrastajia kehittymään. Etsimme uteliaita, keskustelevia ihmisiä, jotka osaavat katsoa esityksiä kokonaisvaltaisesti — työryhmien lähtötason ja olosuhteet huomioon ottaen. Jos olet itse ollut produktion työryhmässä Teatteriaallon raaditettavana, sinulla saattaa olla jo melko hyvä kuva siitä mitä vertaisarvioijalta odotetaan. Perehdytämme vielä tehtävään. Toivomme sinulta, että voit sitoutua useampaan esitykseen Teatteriaallon raadissa. Ilmianna itsesi osoitteeseen puheenjohtaja [ät] kehyry.fi
Kantateksti
Vuonna 2018 Teatteriaalto laajennettiin Kantateksti-kategorialla. Kantateksti-sarjassa arvioidaan näytelmätekstin kielellisiä ja rakenteellisia ansioita, mutta toiveena on, että Teatteriaallon raati kutsutaan myös katsomaan kyseinen esitys. Kantateksti-tunnustuksen saaja valittiin ensi kertaa Teatteriaallon päätöstilaisuudessa tammikuussa 2019.
Kantatekstikisaan osallistuvan käsikirjoituksen on oltava lavalle ensi kertaa sovitettava, uusi teksti. Samalta teatterilta ja kirjoittajalta kisaan osallistuvien kantatekstien määrää ei ole rajattu. Kantatekstikisaan ilmoittaudutaan Teatteriaalto-ilmoittautumisen yhteydessä. Huom! Näytelmäteksti tulee lähettää raadin luettavaksi osoitteeseen puheenjohtaja [ät] kehyry.fi
Ilmoittautuminen
Ei ole rajoitusta, kuinka monta esitystä teatteri saa Teatteriaaltoon ilmoittaa. Esityksen saa ilmoittaa mukaan, mikäli se ei ole vielä osallistunut aiempina vuosina Teatteriaaltoon. Ilmoittauduttehan tarpeeksi ajoissa, jotta raati ehtii katsoa useamman esityspäivän väliltä pääsemisensä. Esitys ilmoitetaan ilmoittautumislomakkeen kautta.
Teatteriaaltoon ilmoittautuminen tehdään samalla lomakkeella, jolla ilmoitetaan myös tapahtumasta / näytelmästä. Lomake löytyy täältä.