Teatteriaaltogaalassa palkitut

06.03.2021

KeHyn TeatteriaaltoGaala 2020 pidettiin etänä la 6.3.2020. KeHy palkitsi ja myönsi kunniakirjoja Teatteriaallossa seuraavasti:

Vuoden 2020 vaikuttavin esitys (Aalto-kiertopalkinnon saaja)
Jyväskylän Kansannäyttämö: Dario Fo ja Franca Rame ”Neljä tarinaa”

Taidokkaasti rytmitetty esitys kietoi katsojansa välittömästi vahvaan, vaikuttavaan otteeseensa, joka vuoroin riemastutti, hengästytti, kosketti ja samaistutti. Tarkka ja tekstiin luottava henkilöohjaus johti näyttelijöiden luontevaan, tasavahvaan esiintymiseen. Monologeista jokainen toimi erinomaisesti niin omana teoksenaan, kuin osana oivaltavasti yhteen sidottua kokonaisuutta.

Vuoden 2020 teatterivaikuttaja
Petra Luukkainen

Aktiivinen, rohkea ja monipuolinen tekijä, joka on vaikuttanut niin lavalla kuin kulisseissa sekä edustanut Keski-Suomen harrastajateattereita kansallisella tasolla. Tämä monen yhdistyksen tukipilari myös luotsasi sitkeästi Jyväskylän Ylioppilasteatteria vuonna 2020, jolloin teatteri paini ennennäkemättömien tilahaasteiden kanssa. Hän on idearikas ja ahkera teatterivaikuttaja, joka on aina valmis auttamaan muita.

Vuoden 2020 teatteriteko
Teatteripamfletti

Keski-Suomen harrastajateatterikentälle tervetullut ja odotettu tuulahdus, joka luo siltaa harrastajien ja ammattiteatterin yhteistyön kehittämiselle. Uusi ja innovatiivinen konsepti, joka tuo esille monipuolisia näkökulmia teatterimaailman ajankohtaisista asioista. Puolueetonta ja sensuroimatonta teatterin ilosanomaa levittävä pamfletti on pienen talkoojoukon tekemä julkaisu, jossa pääsevät ääneen teatterimaailman eri tekijät.

Kunniamaininnat:

Jyväskylän Huoneteatteri: Huokausten laakso

Visuaalisesti sykähdyttävä esitys, jossa koskettavaa tarinaa elävöitettiin onnistuneesti huumorin keinoin

Antti Raivion harvoin esitetty näytelmä on saanut ansaitsemansa toteutuksen. Eri aikatasoilla liikkuva kahden nuoren miehen tarina risteytyy tyylikkäästi heidän vanhempiensa rakkaustarinaan. Toteutus on visuaalisesti sykähdyttävä ja näyttelijäntyöltään vahva ja koskettava. Synkkää tarinaa ryydittää elähdyttävä ja hyvällä maulla toteutettu huumori.

Korpilahden Teatteri: Baskervillen koira

Audiovisuaalisesti eheä kokonaisuus, jonka tarkka rytmitys ja jännite pitivät otteessaan loppuun saakka

Kokonaisvaltainen, hyvin rakennettu ja rytmitetty jännitysdraama, joka piti katsojan otteessaan alusta loppuun. Kohti hyytävää loppuratkaisuaan etenevä esitys nosti parhaimmillaan ihon kananlihalle. Teatterin keinoja oli käytetty taiten, ja erityisesti näytelmää varten sävelletty musiikki rytmitti kokonaisuutta, loi erilaisia tunnelmia, tihensi jännitettä. Musiikki ja äänimaailma olivat isossa roolissa teatterielämyksen rakentumisessa.

Lisäksi muistettiin tasavuosia täyttäviä teattereita ja ryhmiä: Jyväskylän Ylioppilasteatteri 60 vuotta, Korpilahden ilmaisutaidon ryhmä 30 vuotta ja Äänekosken Teatterin Varjolapset 10 vuotta

Jarmo Lintunen jatkaa myös vuoden 2021 Teatteriaallon ammattilaisraatilaisena.

Teatteriaaltogaalan tallenne löytyy osoitteesta: https://youtu.be/cAy_P5lgmg0