Teatteriaalto 2017 voittajat

20.01.2018

Keski-Suomen Harrastajateatteriyhdistyksen, KeHy ry:n,  luotsaaman Teatteriaalto 2017 -harrastajateatterikatselmuksen päätöstilaisuus pidettiin lauantaina 20. tammikuuta 2018 Baari Vakiopaineessa. Tilaisuudessa käytiin läpi mennyttä teatterivuotta ja nähtyjä esityksiä. Lopuksi jaettiin kunniakirjoja ansioituneille esityksille sekä Teatteriaalto-kiertopalkinto vuoden vaikuttavimmalle esitykselle.

Teatteriaalto on vuosittainen tapahtuma, jossa raati kiertää katsomassa katselmukseen ilmottautuneita  harrastajateatteriesityksiä vuoden aikana.  Vuonna 2017 katselmukseen ilmottautui 12 esitystä ympäri Keski-Suomea. Katselmuksen ammattilaisraatilaisena oli tällä kertaa teatteri-ilmaisun ohjaaja Kirsi Sulonen, joka on tuttu niin ohjaajana ympäri maakuntaa kuin jyväskyläläisestä Teatterikoneesta.

Nähtyjen näytelmien ja työryhmien kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta Sulonen on valinnut kiertopalkinnon saajan sekä lisäksi 5 kunniamainintaa. Lisäksi tilaisuudessa Keski-Suomen Harrastajateatteriyhdistys jakoi perinteiset Vuoden teatteriteko- ja Vuoden teatterivaikuttaja -kunniakirjat merkittävästä panoksesta teatterikentällä, joita harrastajateatterit ovat voineet itse ehdottaa.


Teatteriaalto-kiertopalkinto  vuoden 2017 vaikuttavimmalle teatteriesitykselle:

Jyväskylän Ylioppilasteatteri:  Amerikkalainen tyttö
Jyväskylän ylioppilasteatterin Amerikkalainen tyttö oli rohkea ja vaativa valinta Ilokiven näyttämölle. Riku Suonion ohjaus oli moderni, tarkka ja täynnä hienoja oivalluksia. Näytelmä oli audiovisuaalinen elämys, joka ei päästänyt katsojaa helpolla. Näyttelijät suoriutuivat rooleistaan erinomaisesti tehden näyttelijäntyötä tarkasti, fyysisesti ja antaumuksella sekä välttäen ylinäyttelemisen ja ylitaiteellisuuden ansan. Näytelmä jäi hyvällä tavalla häiritsemään, ja vaikka raati esittikin dramaturgiaan, ohjauksellisiin ratkaisuihin ja rytmiin liittyviä huomioita, esitys kantoi ja piti otteessaan sekä tarjosi elämyksen, jota harvoin pääsee kokemaan. Amerikkalainen tyttö ansaitsee tulla palkituksi vuoden 2017 harrastajateatteritarjonnasta uskaliaana, vaativana ja hienona draamana, jonka toteutus oli koko työryhmän osalta erittäin onnistunut.

Vuoden 2017 TeatterivaikuttajaErkki Kauppinen
Keski-Suomen Harrastajateatteriyhdistys osoittaa Vuoden Teatterivaikuttaja 2017-tittelin postuumisti Kuusan Nuorisoseuran pitkäaikaiselle puheenjohtajalle ja Kuusan Kanavateatterin perustajalle, Erkki Kauppiselle. Kauppisen kymmenien vuosien työ harrastajateatterin, kylätoiminnan ja paikallisen kulttuuritoiminnan eteen on jättänyt lähtemättömän jäljen ja arvokkaan perinnön koko Keski-Suomelle. Erkki Kauppisen pitkäjänteinen ja tarmokas työ ohjaajana, näyttelijänä, rakentajana sekä unelmien muovaajana ja toteuttajana jää elämään, kasvamaan ja innoittamaan.

Vuoden 2017 Teatteriteko: Puskakollektiivi
Keski-Suomen Harrastajateatteriyhdistys palkitsee jyväskyläläisen Puskakollektiivi-ryhmän vuoden 2017 harrastajateatteritekona.

Puskakollektiivissa yhdistyvät halu, uskallus ja into tehdä omaehtoisesti ja itsenäisesti teatteria perustamalla uuden esittävän taiteen ryhmän, joka luo omat puitteensa ja koettelee, haastaa ja tutkii teatteritaiteen rajoja ja konventioita.

Kunniamaininnat

AdAstra-teatteri: Inishmaanin rampa Loistavasta teatterielämyksestä
Ad Astran näytelmä Inishmaanin rampa oli rauhallisesti ja tarkasti näytelty, ja oivallisesti ohjattu kokonaisuus, jossa puvustus, lavastus, tarpeisto ja äänimaailma yhdessä yhteneväisen ja harkitun näyttelijäntyön kanssa loivat Vakiopaineen teatteritilaan todentuntuisen miljöön ja maailman, johon katsoja upposi. Tämä näytelmä ansaitsee kunniamaininnan loistavasta teatterielämyksestä.

Korpilahden Teatteri: Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi Upeasta musiikkiteatteriesityksestä
Keski-Suomen Harrastajateatteriyhdistys kiittää Korpilahden Teatteria mainiosta ja riemukkaasta lasten musiikkiteatteriesityksestä. Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi oli raikas ja oivallinen, rytmillisesti hallittu hyvän mielen esitys, jossa kahden ohjaajan yhteistyö oli hämmästyttävän toimivaa ja kontrolloitua. Hulluiltakin vaikuttavat ideat oli lavalle toteutettu viimeistellysti, harkitusti ja kekseliäästi. Esitys kupli kauttaaltaan luomisen ja yhdessä tekemisen iloa, tyylikkyyttä ja harkittua viimeistelyä. Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi erottuu edukseen niin lastennäytelmänä kuin musiikkiteatterinakin.

Kuusan Kanavateatteri: Yksiöön en äitee ota Tuotannollisesta omistautumisesta
Keski-Suomen Harrastajateatteri antaa Kuusan Kanavateatterille yhteiskunniamaininnan omistautuvasta ja huolehtivasta teatteritoiminnasta ja Teatteriaaltoon 2017 osallistuneen näytelmän toteutuksesta. Kuusan Kanavateatterin väki vetää yhtä köyttä tuottaakseen katsojalle takuuvarman ja onnistuneen teatterielämyksen lavan kuin lämpiönkin puolella. Teatteri pitää huolen niin työryhmäläisistään kuin katsojistaankin. Teatterin miljöö, somistus ja koko talon yhteistyö luovat teatterikäynnistä onnistuneen ja ilahduttavan kokemuksen.

Jyväskylän Kansannäyttämö: Pessi ja Illusia Puvustuksesta
Keski-Suomen Harrastajateatteriyhdistys osoittaa Jyväskylän Kansannäyttämön näytelmälle Pessi ja Illusia kunniamaininnan kekseliäästä ja upeasta puvustuksesta. Rooliasut olivat kauniita ja harkittuja, satuun hyvin sopivia ja puvustustaiteellisesti korkeatasoisia, josta syntyi oivallinen ja hallittu puvustuksellinen kokonaisuus.

Jyväskylän Ylioppilasteatteri: Yli 10.000 koiran koiranäyttely Rohkeasta näytelmävalinnasta
Keski-Suomen Harrastajateatteriyhdistys osoittaa kunniamaininnan Jyväskylän Ylioppilasteatterille ennakkoluulottomasta ja rohkeasta lähdemateriaaliin ja näytelmään tarttumisesta. JYT muovasi harvoin näytelmän pohjana hyödynnetystä sarjakuvataiteesta esityksen, joka rehellisen rupuisasti toi lavalle hauskaa katsottavaa ja mainiota, häpeilemätöntä tekemistä sekä underground-sarjakuvan mielipuolista tunnelmaa.

Lisätietoja saa KeHyn puheenjohtaja Eeva Sutiselta osoitteesta puheenjohtaja@kehyry.fi.

Terveisin:

Keski-Suomen Harrastajateatteriyhdistys ja Teatteriaalto-työryhmä