KeHyn uutiskirje 6/2017 syyskuu

12.09.2017

KeHyn uutiskirje syyskuu 2017

Syksy alkaa hiipiä luontoon ja kesäteatterikausikin hiljalleen loppua. Sen sijaan teattereiden syyskausi ja uusien proggisten harjoituskaudet ovat aluillaan. Kesä loppuu, teatteri ei koskaan. Tässä uutiskirjeessä on varsin paljon työryhmä- ja kurssi-ilmoituksia (osio 2), joten ne kannattaa ehdottomasti tsekata, jos haussa on kiinnostava proggis tai uutta jännää opettava tilaisuus. Osiossa 4 (KeHy tiedottaa) on tietoa teatteri- ja kulttuuritoimijoille hyödyllisistä FB-ryhmistä. Kannattaa kurkistaa!

Tässä uutiskirjeessä totuttuun tapaan

1. Syyskuun ensi-illat
2. Työryhmähaut & kurssit
3. SHT & Nuorisoseurat tiedottaa
4. KeHy tiedottaa

1. SYYSKUUN ENSI-ILLAT

ÄÄNEKOSKEN TEATTERIN VARJOLAPSET: Kesäyön uni

Kesäyön uni taipuu Varjolasten käsissä komediaksi kahdessa merkityksessä; siinä on onnellinen loppu ja se on hillittömän hauska.

Varjolasten tulkinta vanhasta klassikosta on erityisen itseironinen ja se nostaa näkyville ihmisen naurettavuuden rakastumisen kohdatessa. Tekeekö juuri rakkaudesta hullaantuminen meistä inhimillisiä -ihmisiä?

Esitystä ei suositella alle 12-vuotiaille koska Shakespeare on ollut hyvin härskillä tuulella kirjoittaessaan tätä sekoilua!

Ensi-ilta 8.9.2017, kello 18:00.

Seuraavat esitykset:
Pe 08.09 klo 18:00 ENSI-ILTA
Su 10.09 klo 15:00
Ti 12.09 klo 18:00
Pe 15.09 klo 18:00

Liput:
Liput 10 €
Lapset, eläkel. 8 €

VAIN KÄTEISMAKSU.
Smartum setelit käy.

Ikäraja 12.v

Tiedustelut ja varaukset:
044 925 5630


JYVÄSKYLÄN HUONETEATTERI -Naisen tila II

Naisen tila II Huoneteatterilla 16.9. klo 18-20.30.
Ennakkoliput: arja.kautto@gmail.com, 12 euroa.

JYVÄSKYLÄN HUONETEATTERI -Huojuva talo (15.9.2017)

Käsikirjoitus: Maria Jotuni
Ohjaus: Jarmo Lintunen

”Sinä tuntematon siellä jossain, minua varten luotu. Ilmojen kautta sulle tervehdykseni lähetän. Ota se vastaan! Ota se vastaan!”

Maria Jotunin klassikkoteos vuodelta 1935 on edelleen ajankohtainen kuvaus väkivaltaisen parisuhteen kehittymisestä ja siitä, miten se heijastuu myös lapsiin. Teos haastaa pohtimaan, miksi mies haluaa alistaa ja miksi nainen alistuu. Pystyykö oman elämän ”vääriä valintoja” käsikirjoittamaan uusiksi? Entä voiko toista ihmistä muuttaa?

Heini Tolan dramatisointi Jotunin romaanista avaa syitä ja seurauksia ilman moralisointia – ihmistä ymmärtäen. Lea ja Eero Markun rakkaus muuttuu hiljalleen painajaismaiseksi väkivallan kierteeksi, josta poispääsy vaatii monenlaisia uhrauksia. Näytelmä on täynnä voimakkaita tunteita rakkaudesta vihaan, ilosta suruun ja toiveikkuuteen. Vaikka näytelmän aihe on synkkä, on Tola saanut dramatisointiinsa myös tervehdyttävää huumoria.

Huojuva talo on osa Huoneteatterin Suomi 100 – kuvia suomalaisista -sarjaa. Näytelmän ohjaa Jarmo Lintunen (aiemmin mm. Luulosairas, Pieni Raha, Kahden herran palvelija), ja keskeisissä rooleissa Lea ja Eero Markkuna ovat Katja Pihlaja ja Jari Määttä. Muissa rooleissa: Kari Eloranta, Jenna Simpanen, Mari Smolander, Jukka Jääskelä.

Näytelmää ei suositella alle 12-vuotiaille. Näytelmän esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner.

Muut esityspäivät:
pe ja la klo 19, su klo 15
pe 22.9, la 23.9, su 24.9
pe 6.10, la 7.10, su 8.10.
pe 13.10, la 21.10, su 22.10
pe 27.10, la 28.10, su 29.10
pe 10.11, la 11.11
la 18.11, su 19.11.

Esitysajat: perjantaisin ja lauantaisin klo 19, sunnuntaisin klo 15
Liput: aikuiset 15 €, eläkeläiset 13 €, opiskelijat, työttömät, varus- ja siviilipalvelusmiehet 8 €

Varaukset: www.netticket.fi/ 0600 399 499 tai tuntia ennen esitystä teatterin numerosta 014 217 945. Ryhmämyynti- ja varaukset osoitteesta ryhmamyynti@huoneteatteri.fi

Lisätietoa: www.huoneteatteri.fi


TANSSITEATTERI KRAMPPI -Krampin perintötekijät (30.9.2017)

Ohjaajat: Kirsi Keisanen ja Sauli Yksjärvi

Esiintyjät: kramppilaisten vanhemmat

Ensi-ilta: lauantai 30.9.

Liput: Aikuiset 12 €, eläkeläiset 10 € ja lapset 4–12-v. 5 €
Varaukset: 044 318 0110/ kirsi.keisanen@gmail.com

Lisätietoja löydät Krampin nettisivuilta www.kramppi.fi ja Facebookista.

2. TYÖRYHMÄHAUT & KURSSIT

SIPERIAN NUORISOTEATTERIN RYHMÄT ALOITTAVAT SYYSKUUSSA

Teatteriharrastamisen voi aloittaa Siperian nuorisoteatterin ryhmissä syyskuussa. 13-20 -vuotiaiden nuorten ryhmään ovat tervetulleita niin vanhat kuin uudetkin harrastajat. Kokonaan uutena ryhmänä starttaa paljon toivottu nuorten aikuisten ryhmä yli 20-vuotiaille. Kaikki teatteritoiminnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan eikä aikaisempaa kokemusta teatteriharrastuksesta edellytetä. Molempiin ryhmiin osallistuminen on maksutonta.

Ryhmiin voi tulla tutustumaan, kokeilemaan ja ilmoittautumaan syyskuun kokoontumiskerroilla. Yli 20-vuotiaiden nuorten aikuisten ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran keskiviikkona 6. syyskuuta kello 18.30 alkaen ja 13-20 -vuotiaiden ryhmä torstaina 7. syyskuuta kello 17.00 alkaen Jyväskylän Veturitalleilla, Siperiassa.

Siperian nuorisoteatterissa painottuu yhteisöllinen teatterin tekeminen ja ryhmäläiset pääsevät vaikuttamaan esityksen sisältöön ja muotoon alusta alkaen. Mukaan ryhmän toimintaan pääsevät teatterin eri osa-alueista kuten lavastuksesta, puvustuksesta, tekniikasta tai tuotannosta kiinnostuneet nuoret. Myös käsikirjoittamisesta kiinnostuneet nuoret saavat halutessaan tukea tekstin tuottamiseen ja hiomiseen. Omat ideat ovat tervetulleita – niitä lähdetään ryhmänä kehittelemään eteenpäin aina esitykseksi asti.

Ryhmien ohjaajana toimii teatteri-ilmaisun ohjaaja, FM (taidekasvatus) Laura Häkkinen. Kokoontumiset ovat Siperiassa, Jyväskylän Veturitalleilla (tallit 1-2). Lisätreeniajoista ja esityksistä sovitaan kauden edetessä yhdessä. Siperian nuorisoteatteritoimintaan voi tutustua tarkemmin myös nettisivuilla www.siperia.info.

Tiedustelut: siperia@jkl.fi, p. 045 264 82 80
Paikka: Kulttuuriklubi Siperia, Veturitallit (tallit 1-2), Veturitallinkatu 6, Jyväskylä

Nettisivut: Kulttuuriklubi Siperia
www.siperia.info
http://www.siperia.info/nuorisoteatteritoiminta/
Fb: Siperian nuorisoteatteri
https://www.facebook.com/Siperian-nuorisoteatteri-1493011460944242/

VARJOTEATTERIYHDISTYKSEN VARJOTEATTERIKURSSI JYVÄSKYLÄSSÄ
LA 11.11.2017 klo 11:30-16:30
(viisi tuntia)

Palokan koulu (Koivutie 5, 40270 Palokka)

Saamme opettajat Suomen Varjoteatteriyhdistyksestä Tampereelta. Päivän ohjelmassa on mm. lämmittely, kehon varjoon tutustumista, varjon kokovaihtelun tutkimista, liikkuvat varjot, lamppujen ja kankaiden hankintavinkkejä, varjonaamiot ja -nuket, esinevarjot, jne.

Kurssin hinta 20€ jäsenet, 30€ ei jäsenet Ilmoittautuminen osoitteeseen pirkko.ritanen@jkl.fi

Lisätiedot:

Keski-Suomen Draamaopettajat ry
http://draamaopet.fi

KEHONHUOLTOA TANSSIJOILLE JYVÄSKYLÄSSÄ

Tule oppimaan jalkojen kehonhuoltoa tanssijan näkökulmasta. Työpajassa tarjolla tuoreinta teoriaa upotettuna käytännön harjoituksiin, joita pystyt käyttämään omassa harjoittelussasi.

Kahden tunnin aikana käydään läpi seuraavia teemoja:
– Lonkan anatomia ja sen merkitys
– Foamrollaus: hyötyä vai hupia?
– Liikkuvuusharjoittelu ja venyttely
– Takareiden revähdyksien ennaltaehkäisy
– Rasitusvamman kuntoutus rasittamalla lisää

Työpajan jälkeen on myös aikaa vapaalle keskustelulle. Kannattaa pakata muistiinpanovälineet mukaan.

Vetäjänä toimii Sirkusfysion Atte Niittykangas. Atte on kramppilaisuutensa lisäksi kansainvälisesti kouluttautunut fysioterapeutti, joka työskentelee Jyväskylässä ja ympäri Suomea sirkuslaisten sekä tanssijoiden parissa.

www.sirkusfysio.fi

Työpaja on Tanssiteatteri Krampin jäsenille ja kannatusjäsenille ilmainen. Muille hinta on 15€. Krampin kannatusjäsenmaksu on 15€ vuodelle 2017
http://www.kramppi.fi/kannatus-jaumlsenyys.html

Työpaja järjestetään Jyväskylän Tanssiopiston Vapaudenkadun tiloissa.

Tervetuloa mukaan!

IMPROVISAATIOTEATTERI ÄSSIÄ HATUSTA HAKEE UUSIA JÄSENIÄ

Ässiä Hatusta on palavasieluinen improvisaatioteatteriryhmä, joka on koottu Jyväskylän ylioppilasteatterin (JYT) impron ystävistä keväällä 2005.

Etsimme Ässä-perheeseemme uusia lajiin sitoutuvia improajia! Haemme joukkoomme ensisijaisesti impronäyttelijöitä ja impromuusikoita, jotka ovat valmiita sitoutumaan säännölliseen harjoitteluun ja halukkaita osallistumaan aikanaan esityskausiin. Aiempaa kokemusta improsta tai teatterista et välttämättä tarvitse. Jos koet kutsumusta improvisaation alati yllättävään maailmaan, ilmoittaudu viimeistään keskiviikkona 20.9.2017 Ässien nettisivuilla olevalla lomakkeella. Pääsykokeet järjestetään kolmena perättäisenä maanantaina 25.9. , 2.10. ja 9.10.2017 Jyväskylässä Normaalikoulun tiloissa ryhmämme harjoitteluaikana 17:30 – 20:00. Toivomme, että pystyt osallistumaan kaikkiin kolmeen tapaamiskertaan.

Jäsenhakuun otamme maksimissaan 20 kokelasta. Ilmoitamme jokaiselle ilmoittautuneelle henkilökohtaisesti, mahtuuko hän jäsenhakutilaisuuteen. Viestissä on lisäksi ensimmäistä tapaamiskertaa varten tarkemmat ohjeet.
Ässien nettisivuille: www.assiahatusta.com
Facebook-ilmoittautuminen ei riitä ilmoittautumiseksi
Tarvittaessa lisätietoja saa numerosta 0456307238

JYVÄSKYLÄN YLIOPPILASTEATTERI HAKEE UUSIA JÄSENIÄ

Jyväskylän Ylioppilasteatteri (JYT) hakee joukkoonsa uusia jäseniä. Haussa on näyttelijöitä, ääni- ja valoteknikoita, puvustajia, maskeeraajia ja graafikoita.

Haemme uusiksi jäseniksi ensisijaisesti haasteita pelkäämättömiä ihmisiä, joita teatteri innostaa ja kiinnostaa. Tärkeää on myös halu sitoutua teatteriimme ja yhteisölliseen tekemiseen. Teatterin jäsenet osallistuvat monipuolisesti JYTin toimintaan, kuten tuotantoihin ja tilausesitysten valmistamiseen. Uusilta jäseniltä edellytetään aktiivista osallistumista teatterin toimintaan. Aiempaa teatteritaustaa emme hakijoilta edellytä. Hakijoiden tulee olla täysi-ikäisiä.

ÄÄNI- JA VALOTEKNIKOIDEN, MASKEERAJIEN, PUVUSTAJIEN, MASKEERAAJIEN eli TEKNIIKAN PÄÄSYKOE järjestetään Ilokivessä torstaina 2.11. Tarkempi kellonaika ilmoitetaan myöhemmin.

NÄYTTELIJÖIDEN pääsykokeet pidetään sunnuntaina 5.11.2017 klo 10 alkaen Ylioppilastalo Ilokiven alakerrassa (Keskussairaalantie 2). Varaa pääsykokeisiin koko päivä.

Molempiin pääsykokeisiin ilmoittaudutaan lähettämällä ilmoittautumissähköpostia osoitteeseen hallitus@jyt.fi. Ilmoittautuessasi kerro viestissä lyhyesti itsestäsi, mahdollisesta teatteritaustastasi sekä se, haetko näyttelijäksi vai teknikoksi. Voit kertoa myös muusta teatteriin kohdistuvasta kiinnostuksesta (esim. lavastus, puvustus, musiikki, hallitustoiminta teatterissa).

Valintatilaisuuteen kuuluu erilaisia teatterin osa-alueisiin liittyviä pari- ja ryhmätehtäviä sekä haastattelu. Tilaisuuden muoto osaltasi määräytyy sen mukaan, mitä olet JYTissä kiinnostunut tekemään.

Etusijalla ovat sellaiset hakijat, jotka pystyvät osallistumaan uusille jäsenille tarkoitettuun produktioon. Produktion harjoituskausi alkaa marraskuussa, ja ensi-ilta on maaliskuussa.

Jos siis monipuolinen ja innostava teatterin tekeminen kiinnostaa, ilmoittaudu rohkeasti!

Lisätietoa pääsykokeista: puheenjohtaja Panu Ilén, pj@jyt.fi

TANHU-NYKYTANSSITEOS ETSII TEKIJÖITÄ

Nollapiste-kollektiivi ja Janina Rajakangas etsivät kaiken ikäisiä, monenlaisista kulttuuritaustoista tulevia, esiintymisestä kiinnostuneita avustajia Tanhu nykytanssiteokseen, joka esitetään 23.09.2017 Tanssin aika -festivaalilla, Jyväskylässä. Lisäksi tarvitaan esitystilan rakentamiseen apukäsiä sekä ääniteknikko.
Tanhu-teos on ehdotus muuttuvasta ja ajankohtaisemmasta Suomi-neidosta. Siinä tarkastellaan Suomi-neitoa vuonna 2017, satavuotiaassa Suomessa. Kuka voi kuulua ”meihin”? Voisiko Suomi-kuvaan mahtua moninaisempia identiteettejä? Teos pystytetään Jyväskylän keskustaan, lauantai-illan vilinään, jossa sen voivat nähdä ilmaiseksi useat sadat ohikulkijat. Kiinnostuitko? Tule mukaan!

Teosta harjoitellaan 17.09.2017 sekä 22.09.2017 Jyväskylässä. Lisäksi avustajat osallistuvat kenraaliharjoitukseen 23.09.2017 ja esitykseen 23.09.2017.

Lisätietoja ja sitovat ilmoittautumiset:
Elsa Heikkilä
heikkila.elsa@gmail.com
040 765 57 23

Teosta harjoitellaan 17.09.2017 sekä 22.09.2017 Jyväskylässä. Lisäksi avustajat osallistuvat kenraaliharjoitukseen 23.09.2017 ja esitykseen 23.09.2017.

Lisätietoja ja sitovat ilmoittautumiset:
Elsa Heikkilä
heikkila.elsa@gmail.com
040 765 57 23
Teoksen traileri löytyy osoitteesta: https://vimeo.com/213135291
www.jyt.fi

FYYSISEN ILMAISUN KURSSEJA JKL:N KAUPUNGINTEATTERILLA

Rohkeasti ilmaiseva keho -työpajoja fyysisestä ilmaisusta kiinnostuneille
Tule mukaan kokeilemaan fyysistä teatteria! Anna mielikuvien liikuttaa sinut seikkailuun, jossa improvisoimme yksin ja yhdessä. Uskalla yllättää itsesi ja pistä oma persoonasi rohkeasti kehiin!
Sinulla ei tarvitse olla aiempaa teatteri- tai tanssikokemusta, uteliaisuus ja heittäytyminen yhteiseen kokeilemiseen riittävät.
Kenelle: 13–20 -vuotiaille nuorille.
Missä: Jyväskylän kaupunginteatterilla
Milloin:
Torstaina 21.9. klo 18.00 – 19.30
Perjantaina 22.9. klo 16.00 – 17.30 ja klo 18.30 – 20.00
Maanantai 25.9 klo 17.00 – 18.30
Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä: http://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatt…/…/yleisotyo/tyopajat

3. SHT & NUORISOSEURAT TIEDOTTAA

SHT SELVITTÄÄ KOULUTUSTARPEITA

Syksy saapuu ja sehän tarkoittaa sitä että ensi vuoden toimintasuunnitelmaa kirjoitetaan näppäimistöt savuten.

Nyt on myös hyvä hetki toivoa koulutuksia omalle paikkakunnalle vuodelle 2018. Laita sähköpostilla (mari.saarinen@shtl.fi) toiveita tulemaan ja täydennä kurssikalenteriamme!

Myös tälle syksylle mahtuu vielä tarjontaa jos kurssihammasta kolottaa jo kovasti tai täsmäapua tarvittaisiin syksyn produktion käynnistämiseen. Ota yhteyttä, tukeakin on vielä tarjolla kouluttautumiseen!

HARRASTAJATEATTERIKESÄN 2017 RAADIN LOPPUPALAUTE

Suomen Harrastajateatteriliitto kiittää yhteistyötahoja, osallistuneita ryhmiä sekä yleisöä ihanasta viikonlopusta teatterin parissa.

KUNNIAMAININNAT

Ilves-Teatteri – INVAASIO! 400€

Abulkasem!

Ilves-Teatteri Meimi Taipale, Kunniamaininta ”Tarkasta ja loppuun asti mietitystä ohjaajantyöstä.”

Jyväskylän Huoneteatteri – Ilias, Odysseia ja koko Kreikan mytologia 99 minuutissa tai alle 300€

Kunniamaininta ”Karnevalistisesta ja mielikuvitusrikkaasta teatterileikistä.”

Ykspihlajan Työväen Näyttämö – Hiljaista tietoa 300€

Kunniamaininta ”Aiheensa näköisestä ja puhuttelevasta dramaturgiasta sekä vahvasta ja tarkasta näyttelijäntyöstä.”

Teatteri Kantti
Kunniamaininta Jari Holopainen ”Monipuolisesta ja hallitusta näyttelijäntyöstä.”

Koskelan Tanssi – This Way

Kunniamaininta ”Yhteisöllisestä ja raikkaasta tekemisestä sekä kokonaisvisuaalisesta näkemyksestä.”

Laukaan Teatteri – KODITTOMAT, asuntolan naisten kertomuksia

Kunnianmaininta ”Yhteiskunnallisesti tärkeästä aiheesta joka antaa äänen äänettömille.”

Mikä Mikä Teatteri – Rantarouvat

Kunniamaininta ”Mielenkiintoisesti nyrjähtäneen maailman luomisesta.”

TEATTERILAIVA 2017

Teatterilaiva järjestetään 15.-16.9.2017. Huippusuositun tapahtuman mahdollisista vapaista paikoista voi tiedustella pasi.saarinen@nuorisoseurat.fi

4.KEHY TIEDOTTAA

TEATTERIAALLOSSA ON VIELÄ TILAA

Teatteriaalto on hyökynyt vauhdilla eteenpäin, mutta raadituksille löytyy vielä aikaa. KeHyn raati kiertää antamassa palautetta harrastajateattereiden esityksistä ja keskustelemassa työryhmien kanssa. Teatteriaaltoon ilmoittaudutaan osoitteessa http://kehyry.fi/teatteriaalto/ .

SYKSYN KLUBI TULEE!

KeHyn Syysklubi järjestetään lokakuun lopulla. Tarkemmasta ajasta ja paikasta ilmoitamme myöhemmin, mutta kuten ennenkin, luvassa on mainioiden harrastajateattereiden maistiaispaloja tulevista näytelmistä, hauskaa ohjelmaa, mielenkiintoisia vieraita ja iloista tunnelmaa. Seuraa tiedotuskanaviamme, niin pysyt perillä tapahtumasta. KeHy ottaa yhteyttä jäsenteattereihinsa, ja etsii niiden joukosta esiintyvät teatterit.

HYÖDYLLISIÄ RYHMIÄ TEATTERINTEKIJÖILLE

Facebookissa toimii lukuisia ryhmiä, joista voi hakea tietoa ja apua teatterin tekemiseen. Keski-Suomen teattereiden ensi-illat on toistaiseksi melko pieni, suljettu ryhmä, johon voit kuitenkin halutessasi liittyä ja ilmoittaa oman teatterisi tulevat ensi-illat. Se auttaa kaikkia alueen teattereita ja työryhmävastaavia suunnittelemaan omia esityskausiaan ja ensi-iltojaan. https://www.facebook.com/groups/348900545452054/?fref=ts

Myös Keski-Suomen teattereiden Myy/OSta/Vuokraa/Lainaa/Vaihda/Lahjoita on aktiivinen ja hyvä ryhmä esimerkiksi teatterin tarpeiston etsimiseen. Ryhmän löydät Facebookista: https://www.facebook.com/groups/189653131413373/?fref=ts

Kannattaa tutustua myös Jyväskylän kulttuuritapahtumien järjestäjät -ryhmään, jossa jaetaan tietoa tulevista esityksistä, kursseista ja tapahtumista. https://www.facebook.com/groups/189653131413373/?fref=ts

MUISTA HYÖDYNTÄÄ KEHYN TIEDOTUSKANAVIA!

Osoitteessa http://kehyry.fi/ilmoita/ voit ilmoittaa teatterisi tapahtumista kuten kursseista ja esityksistä meille. Me julkaisemme tiedotteesi uutiskirjeessä, Facebookissa ja verkkosivuillamme.

KeHyn Postia -lista on sähköpostilista, jonka kautta voit lähettää ja vastaanottaa tietoja mm. esityksistä, tapahtumista ja kursseista. Listalle liittyminen ei ole teatterikohtaista, vaan henkilökohtainen, joten liittymisesi jälkeen saat viestit suoraan omaan sähköpostiisi.
Listalle liityt osoitteessa http://kehyry.fi/kehyn-postia/

HUOM! Julkaisemme jäsenten lähettämän mainosmateriaalin myös nettisivuillamme. Jos et halua näin tapahtuvan, lähetä siitä tieto osoitteeseen tiedottaja@kehyry.fi.

KeHyn löydät netistä osoitteista
facebook.com/kehyry
kehyry.fi
instagram.com/kehy_ry/ (#kehyteatteri)