KeHy Ry:n uutiskirje 1/2017 (tammikuu)

17.01.2017

KeHy Ry:n uutiskirje 1/2017 (tammikuu)

Hyvää alkanutta vuotta, lukija! Tammikuu alkaa, samoin uusi harrastajateatterivuosi uusine tempauksineen. Tammikuussa nähdään jo vuoden ensimmäiset ensi-illat, ja onpa tammikuun 14. päivänä perinteinen Teatteriaaltogaalakin, jossa palkitaan ja tunnustuksin ylevöitetään menneen vuoden vaikuttavimmat ja säväyttävimmät teokset.

Tässä uutiskirjeessä käydään tuttuun tapaan läpi ensi-illat, jatkavat esityskaudet sekä KeHy:n tiedotteet.

1. TAMMIKUUN ENSI-ILLAT
2. JATKUVAT ESITYSKAUDET
3. KeHy Ry:n UUSI HALLITUS
4. TEATTERIAALTO 2016-PÄÄTÖSTILAISUUS
6. HARRASTAJATEATTERIKESÄ 2017: HAKUAIKA 9.1.-20.2.
7. YT-LUOPUMISFESTIVAALI: ILMOITTAUTUMINEN AUKI 31.1. ASTI
8. TEATTERIAALTO 2017

TAMMIKUUN ENSI-ILLAT

JYVÄSKYLÄN YLIOPPILASTEATTERI: EHKÄ TÄNÄÄN KOSMINEN RAKKAUS LÄVISTÄÄ MINUT KOKONAAN

Ohjaus: Tuomas Vaahtoluoto

JYTin vuoden startissa tutkitaan suuria hengellisiä kysymyksiä.

Ensi-ilta su 8.1.2017 19:00 – viimeinen esitys su 05.02.17, tarkista esitysajat: www.jyt.fi

Jyväskylän Ylioppilasteatterin esityksessä tunnustellaan arkisen ja kosmisen tason vastavuoroista liikettä, kelataan uskomattoman diippejä keloja ja oleillaan. Tuhlataan ideoita ja elementtejä, yritetään olla vilpittömiä ja mahdollisimman avoimia. Ollaan sylissä ja tehdään juuri niin hienoja teatterillisia sukelluksia mystiseen toiseen todellisuuteen kuin sadan euron budjetilla voi tehdä.

Lippujen hinnat: 8/12 euroa (alennukseen oikeutettuja ovat opiskelijat, työttömät, siviilipalvelusmiehet, varusmiehet, eläkeläiset). Ryhmäliput (yli 10 hlöä), 7/11 euroa. KeHyn rinkilippu 5 euroa. Vain käteismaksu.

Lipunvaraus osoitteessa www.jyt.fi

Lisätietoja: tiedottaja@jyt.fi

OSUUSKUNTA KUJE: KEVÄÄN 2017 MIKÄKLUBIT – IMPROVISAATIOTEATTERIA

Mikäklubi palaa kevätkaudella lavoille 20.1.2017 klo 19.

Mikäklubi on improvisaatioteatteria tarjoava klubi-ilta, joka järjestetään kerran kuussa ja jossa yleisö pääsee nauttimaan ennalta-arvaamattomista improvisaatiokohtauksista sekä loistavasta tunnelmasta.

Mikäklubin improvisaationäyttelijät ja -muusikot luovat katsojien ehdotuksista mitä uskomattomampia tilanteita ja tapahtumia, jotka ovat taatusti ennennäkemättömiä. Tule vaikuttamaan siihen mitä lavalla tapahtuu, sekä viettämään hauska improilta hyvässä seurassa!

SHOWTIME klo 19.00. Lipunmyynti ja baari aukeavat klo 18.30. Lipunmyynti ja ovet sulkeutuvat klo 19.10.
LIPUT: 12 / 8 € + Ilokiven eteismaksu
(Huom. Pankkikortti käy maksuvälineenä lipunmyynnissä)
ENNAKKOLIPUT: https://holvi.com/shop/mikaklubi/
LISÄTIEDOT: www.osuuskuntakuje.fi/mikaklubi
K-18

OSUUSKUNTA KUJE: IMPROKAMPUS

ImproKampus avaa ovensa Jyväskylässä tammikuussa 2017

Jyväskylän keskustaan aukeaa uusi improvisaatiokoulutuksen keskus ImproKampus. ImproKampuksen toiminnasta vastaa jyväskyläläinen kulttuuritoimija Osuuskunta Kuje, jonka tarkoituksena on edistää monipuolista kulttuuritoimintaa soveltavan teatterin ja improvisaatioteatterin keinoin. Kujeen toiminnan tavoitteena on lisätä erityisesti improvisaatioteatterin näkyvyyttä sekä harrastusmahdollisuuksia Keski-Suomessa.

ImproKampuksen kurssin voi ostaa myös lahjaksi. Lahjakortit löytyvät verkkokaupastamme:
www.holvi.com/shop/improkampus

Tammikuussa 2017 Kuje aloittaa systemaattisen improvisaatiokoulutuksen Jyväskylässä ja luo näin mahdollisuuden harrastaa ja opiskella improvisaatioteatteria monipuolisesti. ImproKampus on ensimmäinen suomenkielinen improvisaatiokoulutuskeskus. Toiminnan on tarkoitus laajentua myös Keski-Suomen ulkopuolelle ja tarjota tulevaisuudessa koulutusta koko Suomen laajuisesti. ImproKampuksella järjestetään alkeis- ja jatkokursseja, englanninkielisiä kursseja sekä kursseja nuorille ja lapsille. Opintokokonaisuuksia on mahdollista myös ostaa julkisen sosiaali- ja terveyshuollon tarpeisiin tai yrityksiin.

ImproKampus käynnistyy viikolla 3. Ensimmäinen kausi päättyy viikolla 8 ja seuraava alkaa viikolla 10. ImproKampuksen toiminta on jatkuvaa.

Improvisaatioteatteri on taiteen ja teatterin laji, joka perustuu hetkessä olemiseen, impulsseihin reagoimiseen, kuuntelemiseen, hyväksymiseen ja yhdessä luomiseen. Improvisaatioteatterille on luonteenomaista ilman käsikirjoitusta luotu, hetkessä syntyvä esitys. ImproKampuksen koulutusohjelma kehittää esiintymistaitoja, näyttelijäntyön taitoja, kehollista ilmaisua, äänenkäyttöä, esiintymisvarmuutta, dramaturgian tajua ja ryhmäilmaisun taitoa. Esittävän improvisaatioteatterin ohella improvisaation työkaluja käytetään menetelmänä myös eri kouluissa, koulutuksissa, yrityksissä ja valmennuksissa. ImproKampuksen opit ja kokemukset näkyvät myös arjessa toisten ihmisten kokonaisvaltaisena kohtaamisena ja läsnäolona vuorovaikutustilanteissa. Improvisaatioteatterin opiskelu hyödyttää kaikkia jotka toimivat tavalla tai toisella ihmisten parissa.

Verkkosivun osoite
http://www.osuuskuntakuje.fi/improkampus

2. JATKUVAT ESITYSKAUDET

HUONETEATTERI: ILIAS, ODYSSEIA JA KOKO KREIKAN MYTOLOGIA 99 MINUUTISSA TAI ALLE

Teksti: Jay Hopkins ja John Hunter
Suomennos, sovitus, ohjaus ja musiikki: Antti Viitamäki
Lavastus: Niina-Kristiina Lehtonen
Puvustus: Eeva Hirvinen
Valot: Satu Hokka
Näyttelijät: Pekka Ahonen, Aleksi Keurulainen, Maija Lehtoranta, Petteri Olkinuora ja Mari Rouvala

Viisi näyttelijää yrittää mahdotonta: käydä läpi kaikki antiikin myytit yhdessä illassa. Tarvitsetko muuta syytä varata liput ja rientää Huoneteatteriin?

Kreikan rikas mytologia ei ole kenellekään täysin tuntematon. Muistamme katkelmia Odysseuksen harharetkistä, Herakleen uroteoista tai Troijan sodasta. Olymposvuoren jumalten joukossa vilisee tuttuja nimiä kuten Zeus, Afrodite ja Poseidon. Kulttuuriperintömme on täynnä viittauksia Akilleen kantapäästä ja Midaksen kosketuksesta Ariadnen lankaan ja Oidipus-kompleksiin. Mutta kuka tarkalleen oli kuka? Ja mistä mikäkin sai alkunsa?

pe 20.1.2017 19:00
la 21.1.2017 19:00
ke 25.1.2017 18:00
pe 27.1.2017 19:00
la 28.1.2017 19:00
pe 3.2.2017 19:00
la 4.2.2017 19:00
su 5.2.2017 15:00
ke 8.2.2017 19:00
pe 10.2.2017 19:00
la 18.2.2017 19:00
su 19.2.2017 15:00

Huoneteatterin lipunmyynti on keskitetty NetTicket.fi -verkkopalveluun. Tarkista varaustilanne teatterin sivuilta tai puhelimitse.

Esitykset Jyväskylän Huoneteatterissa Sammonkatu 4, 40100 Jyväskylä

Varataksesi lippuja voit myös soittaa numeroon
p. 0600 399 499. Puhelun hinta 1 e/min + pvm/mpm.
Avoinna ma-pe 9-21 & la-su 15-21.
Illan lipputilanteen voit kysyä teatterin lippukassalta (Puh. 014 217 945) tuntia ennen esitystä.

HUOM! Esityksessä käytetään voimakkaita valoefektejä.

3. KeHy Ry:n uusi hallitus.

Keski-Suomen harrastajateatteriyhdistyksen uusi hallitus on muodostettu. Hallituksen jäsenet ovat kaudella 2017 Eeva Sutinen (puheenjohtaja)
Kai Hemminki, Enni Junttila, Kauko Järvinen, Paula Rastas, Mette Seppälä, Jenna Simpanen, Peitsa Suoniemi, Riku Suonio, Tarja Takula ja Sauli Yksjärvi.

4.TEATTERIAALTO 2016-päätöstilaisuus

Keski-Suomen Harrastajateatteriyhdistyksen luotsaaman Teatteriaalto 2016 -katselmuksen päätöstilaisuus pidettiin 14.1. Ravintola Sohwissa. Pyöreitä täyttäneet teatterit Tanssiteatteri Kramppi (20v), Ad*Astra (30v ) ja Kansannäyttämö (60v) saivat onnitteludiplomit ansiokkaista vuosikymmenistään. Vuoden Harrastajateatterivaikuttajaksi nimetiin Raili Kivelä, joka on pitkään ja suurella sydämellä tehnyt työtä nuorten teatteriharrastajien parissa ja heitä tukien.

Teatteritekona palkittiin LeikattuJA-festivaali, minkä palkinnon nouti Sanna Kiuru. LeikattuJA palkittiin kantaaottavan ja monipuolisen nykyteatterin julkituonnista.

Erityisen kunniamaininnan yli kahdestakymmenestä KeHyn ry:n eteen tehdystä vuodesta sai useita hallitustehtäviä sekä viime vuodet taloudenhoitajan pestiä hoitanut Jarmo Tupasela, joka viime vuoden lopussa väistyi tehtävästään.

KeHyn ”Vuoden harrastajateatteriesitys”-kiertopalkinnon pokkasi tänä vuonna Korpilahden teatterin Peter Pan, jota pidettiin tiukan yhteispelin ja sävähdyttävän, harkitun ja raikkaan tekemisen kiteymänä.

Lisäksi jaettiin osallistujadiplomit. 2016 Teatteriaaltoon osallistuivat

Äänekosken Teatteri: Pokka pitää
Äänekosken Teatteri/Varjolapset: Robin Hood
Teatteri Lumpero: Ja Jumala loi naisen
AdAstra-teatteri: Turvapaikka
Adastra-teatteri: Mantelimaa
Kulissi: Noita Nuppunen ja kadonnut pikkuveli
Kulissi: Rocky Horror Picture Show
Korpilahden Teatteri: Peter Pan
Korpilahden Teatteri: Paljon onnea vaan
Naissaaren Näyttämö: Liian paksu perhoseksi
Ruuhipirtin kesäteatteri: Serkkupojan setelipaino
Tanssiteatteri Kramppi: Episodi
Jyväskylän ylioppilasteatteri: NIMETÖN eli kuinka Kuikka Koponen huijasi koko ihmiskunnan Kuopion torilta avaruuteen

Ravintola Sohwia edusti tilaisuudessa Juha Oksanen, joka kertoi uusista yhteistyökuvioista KeHyn ja Sohwin kanssa. KeHyn ja Sohwin yhteistoimintaa tullaan syventämään -kerromme lisää seuraavassa uutiskirjeessämme. Etuja KeHy-teatteriin kuulumisesta syntyy kuitenkin jo aiemmin. 14.1. lähtien KeHyn jäsenteatterien jäsenkorteilla saa Sohwissa alennusta talon puna/ja valkoviineistä (12 cl, 3,20 €), Karjala III (0,4, 3,50€), Kuohuviini (12cl,3,50€), UpCider Omena (0,33 3,70€). Lisäksi KeHy-burger (kasvis, kana tai liha) 10 €.

6. HARRASTAJATEATTERIKESÄ 2017: HAKUAIKA 9.1.-20.2.

Onnistuneesti vuonna 2016 ensimmäistä kertaa Jyväskylässä toteutettu Harrastajateatterikesä – festivaali liikahtaa loppukesään. Tapahtuma järjestetään Jyväskylän kaupunginteatterilla 18.-20.8.2017. Ennen vuotta 2016 valtakunnallinen harrastajateatterifestivaali on toteutettu 42 kertaa Seinäjoella.

Hakevien ryhmien toiveesta sekä Jyväskylän Kesän ajankohdan siirtymisestä johtuen myös Harrastajateatterikesä siirtää aikatauluaan. Ajankohta palvelee paremmin hakevia ryhmiä jotka usein ovat heinäkuussa tiukasti kiinni kesäteatteriproduktioissa. Siirrolla saadaan myös tasoitettua kesän vilkasta kulttuuritarjontaa pidemmälle aikavälille.

Tapahtuman ohjelmiston vuonna 2017 valitsee YTM, käsikirjoittaja, kirjailija ja ohjaaja Anne Prokofjeff.
Hakuaika aukeaa 9.1.2017 ja päättyy 20.2.2017. Tapahtuman järjestää Suomen Harrastajateatteriliitto yhteistyössä Jyväskylän kaupunginteatterin kanssa.

Harrastajateatterikesän ohjelmiston valitsee Anne Prokofjeff

Lisätietoa tapahtumasta www.harrastajateatterikesa.fi
Tuottaja Mari Saarinen mari.saarinen@shtl.fi 050-4682138

Ystävällisin terveisin

Mari Saarinen

Tuottaja
Suomen Harrastajateatteriliitto
mari.saarinen@shtl.fi
050-4682138

www.shtl.fi
www.harrastajateatterikesa.fi

7.JYVÄSKYLÄN NYKYTEATTERIYHDISTYS ”YT -LUOPUMISFESTIVAALI 2017:n (The Joy of the Destruction)” ILMOITTAUTUMINEN AUENNUT

Jyväskylän Nykyteatteriyhdistys järjestää 18.2.2017 klo 16.00 – 22.00 Teatteri Miilussa esittävän taiteen 2 -15 minuutin pituisten lyhytesitysten festivaalin, ”YT – Luopumisfestivaali 2017 – The Joy of the Destruction”. Festivaalilla pohditaan päättymisen, hylkäämisen, jättämisen, ulos sulkemisen, loppumisen ja kuoleman teemoja. Festivaaleilla nähdään jyväskyläläisten esittävän taiteen tekijöiden esityksiä näistä aiheista.
Festivaalit huipentuvat karnevalistiseen päättyvien asioiden juhlaan, jonka yhteydessä suoritetaan luopumisrituaali päättyneille asioille. Yleisö saa osallistua luopumisrituaaliin ja uhrata siinä jonkin symbolisen esineen, joka liittyy asiaan josta kukin haluaa luopua. Luopumisrituaalin avulla luodaan tilaa, jossa uusien asioiden on mahdollista syntyä.

Jyväskylän Nykyteatteriyhdistyksen LeikattuJA – festivaalissa heinäkuussa 2016 nähtiin myös esittävän taiteen miniesityksiä ja festivaali sai yleisöltä erittäin kiittävän vastaanoton.

Nykyteatteriyhdistys hakee 2 – 15 minuutin pituisia esityksiä YT – Luopumisfestivaalille 2017 Jyväskyläläisiltä esittävän taiteen tekijöiltä. Haku festivaaleille tulee tehdä lähettämällä oma esitysideansa tammikuun 2017 loppuun mennessä osoitteeseen: jkl.nykyteatteriyhdistys@gmail.com.
https://www.facebook.com/events/196740827464877/

8. TEATTERIAALTO 2017: ILMOITTAUTUMINEN ON AUKI

Teatteriaalto 2017:n ilmoittautuminen on auki KeHyn nettisivuilla. Teatteriaallon raadituksessa tapahtuu muutoksia. Tänä vuonna raatiin liittyy myös ammattilaisjäsen, Turun Taideakatemiasta valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaaja, freelancer-ohjaaja-näyttelijä-kouluttaja Kirsi Sulonen. Näin ollen Aaltoon osallistuvat teatterit saavat halutessaan yhdellä kertaa sekä ammattilais- että harrastajapalautteen esityksestään. KeHy toivottaa Kirsin tervetulleeksi raadin riveihin.

KeHy Ry:n löydät sosiaalisesta mediasta:
Facebook: https://www.facebook.com/kehyry
Instagram: kehy_ry #kehyteatteri