JKL Kansannäyttämö: Dario Fo:n tarinoita

01.09.2020

Kuva: Tuukka Toijanniemi

Jyväskylän Kansannäyttämö tarttuu jälleen Dario Fohon, mestariin

Kansannäyttämö on valmistanut ensi-iltaan tarinoita Dario Folta. Kahdessa tarinassa on kirjoittajana yhdessä Darion kanssa hänen vaimonsa Franca Rame. Esityksen ohjaus on Tarja-Liisa Qvintuksen.

Poikkeuksellisen kevään ja kesän vuoksi uusi ensi-ilta on pe 9.10.2020 klo 19.

Dario Fo on ainoa, joka on saanut Nobel-palkinnon Samuel Beckettin lisäksi draamakirjallisuudesta. Beckett v. 1969 ja Dario Fo v. 1997.

Nyt Kansannäyttämöllä nähdään neljä tarinaa. Ne ovat: Herääminen, Meillä kaikilla on sama tarina, Lasaruksen kuolleista herääminen ja Perhoshiiruli.

Ne ovat tarinoita, joista ilveilijä puhuu. Säälimättömiä, röyhkeitä, kantaaottavia, hauskoja ja napauttavat meitä tärkeistä asioista eli juuri niistä mistä pitää puhua. Dario Fo on ihmisyyden puolella. Hän on vastaan yhteiskunnan epäkohtia, kuten vain harvojen etua ajavia poliitikkoja, itsekästä kirkkoa ja ahneita ihmisiä. Hän puhuu niiden puolesta, jotka ovat heikoimmilla.

”Herääminen” kertoo naisesta, joka elää työläisyhteiskunnassa, jossa vaaditaan liikaa. ”Meillä kaikilla on sama tarina” on tarina naisena hyväksynnästä; mikä riittää? Samalla se on hauska aikuisten tarina sadun muodossa. – Väliajan jälkeen nähdään ”Lasaruksen kuolleista herääminen”, jossa kansa odottaa herkeämättä ihmeidentekijää, joka ehkä herättää Lasaruksen henkiin. Viimeisenä näemme tarinan ”Perhoshiiruli”, jossa lammaspaimen etsii elämää ja hiirulia.

Esiintyjinä näemme Maarit Laakkosen (Herääminen), Tiina Siitosen (Meillä kaikilla on sama tarina), Esa Valkilan (Lasaruksen kuolleista herääminen) ja Aapo Salosen (Perhoshiiruli). Musiikin tekijänä toimii Ari Järvinen sekä valot ja äänet hoitaa Ville Jaatinen. Valokuvat ovat Maija Holman ja esitteiden piirroskuva Tuukka Toijanniemen

Esityspäivät

ENSI-ILTA PE 9.10. KLO. 19
LA 10.10. KLO. 18
SU 11.10. KLO. 15
KE 21.10. KLO. 19
TO 22.10. KLO. 19
PE 23.10. KLO. 19
LA 24.10. KLO. 15 JA 19
SU 25.10. KLO. 15

Liput: 15 € Peruslippu / 10 € Työtön, eläkeläinen, varusmies, sivari, opiskelija / 5 € Kehy ry:n rinki

Varaukset: http://www.kansannayttamo.fi/varaukset sekä liput@kansannayttamo.fi

Esityspaikka: Teatteri Miilu, Sammonkatu 7