2019 Teatteriaallon palkinnot ja kunniakirjat

08.02.2020

KeHyn Teatteriaallon 2019 lopputilaisuus pidettiin Vakiopaineessa la 8.02.20. KeHy palkitsi ja myönsi kunniakirjoja Teatteriaallossa seuraavasti:

Vuoden 2019 vaikuttavin harrastajateatteriesitys (Aalto-kiertopalkinnon saaja)

AdAstra-teatteri: Maailmankaikkeuden nopein kello

Pala palalta syvenevä ja intensiivinen kuvaus ihmismielen syövereistä

Tiivistunnelmainen ja hullu juhlakattaus, jonka kiireettömän painostava tunnelma vangitsi yleisön. Teksti ja visuaalinen toteutus tarjosivat erikoisia ja arvaamattomia elementtejä. Tarinan moninaiset tasot antoivat katsojalle mahdollisuuden syventyä itseään eniten kutsuviin teemoihin.

Vuoden 2019 teatterivaikuttaja: Anna-Maija Ojansivu

Rohkea innostaja, jolla on halu ja kyky vaalia ihmisten yhteisöllisyyttä taiteen avulla. Tämä kyläyhteisön sinnikäs yhteenkokoaja ja yhdessä valmistetun teatteriproduktion tukipilari on toiminut Keski-Suomessa sekä harrastaja- että ammattikentällä pitkään ja ansioituneesti.

Vuoden 2019 teatteriteko: Teatriksen tekijät

Teatris 2019 -tapahtuma toi Jyväskylään lasten ja nuorten teatteriesityksiä koko Suomesta. Tähän kokonaisuuteen antoi merkittävän panoksensa nuorista koostettu idearikas ja uuttera tiimi, jonka toiminta sekä osallisti että kannusti muita ryhmiä. Tämä yhdeksän teatteriaktiivin joukko toi intohimonsa ja tekemänsä suuren työmäärän myötä nuorten äänen kuuluviin vaikuttavalla tavalla.

Kunniamaininnat:

Jyväskylän Teatteriyhdistys Kulissi: Urinetown

Rohkea näytelmävalinta ja ennakkoluuloton suomennos

Oivaltava ja nokkela suomenkielinen kantateksti, jota lavatoteutuksen absurdi ja sarjakuvamainen visuaalinen ilme tukivat. Näytelmä puhututti yleisöä ennen ja jälkeen teatterikokemuksen. Näytelmävalinta oli jatkoa Kulissin musikaaleille, tuoden latoon myös suuren maailman tuntua, jota oli etuoikeutettu tunne päästä katsomaan.

Jyväskylän Huoneteatteri: Skavabölen pojat

Koskettavat ja riipaisevat roolisuoritukset perhehelvetin karussa kuvauksessa

Suomalainen moderni klassikko loi Huoneteatterin lavalle intiimin tilan niin fyysisesti kuin henkisestikin. Näyttelijäntyö oli taidokasta ja tunteita ravistelevaa rankkojen teemojen ympärillä. Ahdistava ja aiheeltaan valitettavan todellinen näytelmä puhutteli raatia vielä pitkään esityksen jälkeen. 

Jyväskylän Kansannäyttämö: Kun aika on

Liikuttava, samaistuttava ja ajankohtainen teema sanattomasti toteutettuna

Kaunis ja herkkä tarina oli teemoiltaan ajankohtainen ja samaistuttava monelle katsojalle. Tarkalla fyysisellä näyttelijäntyöllä naamiot heräsivät eloon. Ääninauhan avulla täsmällisesti koreografioitu naamioteatteri lumosi katsojansa.

Jyväskylän Huoneteatteri: Tarkastaja saapuu

Tarkoin harkittujen yksityiskohtien täyttämä eheä, jännitteinen, visuaalinen elämys 

Kokonaisvaltaisen laadukas esitys, joka hurmasi elokuvamaisilla elementeillään tarjoten mysteerinnälkäisille katsojille oivalluksen hetkiä. Visuaalinen toteutus oli herkullinen ja täyteläinen, sekä näyttelijäntyö taidokasta ja luontevaa.

Kantateksti palkinto jaettiin tällä kertaa kahdelle tekstille:

Ultratoukokuun kuudes megakeskiviikko – Panu Ilen
Hilpeän energinen, vahvoja mielikuvia herättävä teksti, jossa on vauhtia ja rakenteellista tuoreutta. Runsas kielellinen iloittelu tukee päähenkilön maanista, jollakin kierolla tavalla samaistuttavaa mielenmaisemaa. Toimii yhtä hyvin sekä esitettynä kuin luettunakin.

Kasvukipuja Siiri Karppinen, Ada Kuitunen, Tiia Kuukkanen, Esperanza Parkkinen, AnniinaPulkkinen, Ilona Siistonen sekä Enni Junttila Kunnianhimoinen nuorten omia kasvukipuja tulkitseva teksti, jonka haastavia mutta ajankohtaisia aiheita on kuvattu rohkeasti ja avoimesti. Eri aikatasot nivoutuvat toimivasti yhteen ja luovat eheän kokonaisuuden.

Lisäksi muistettiin tasavuosia täyttäviä teattereita: Äänekosken Teatteri 30 vuotta, Korpilahden Teatteri 50 vuotta ja Laukaan Teatteri 60 vuotta

Teatteriaallon vuoden 2019 ammattilaisraatilaisena toimi Marianna Räsänen, tilaisuudessa julkistettiin hänen seuraajansa, joka vuonna 2020 on Jarmo Lintunen.