Mieletön sitruuna Ry / Kansainvälisiä improvisaatiomestareita Jkl:ssä syyskuussa 2020

07.01.2020

Hyvää alkanutta vuotta!

Mielettömän sitruuna on järjestämässä Jyväskylään kansainvälisen Cie La Carpe Haute -improvisaatioryhmän ensi syyskuussa. Kyseessä on ammattimainen maailmaa kiertävä Ranskan Strasbourgista ponnistava ryhmä, joka tunnetaan yhtenä maailman parhaista ryhmistä sekä esiintyjinä että ohjaajina. Ryhmän tekemä improvisaatio on fyysisyyteen ja mimiikkaan pohjautuvaa, innoittajinaan fyysisen teatterin suuruudet Marcel Marceau, Charlie Chaplin ja Buster Keaton.

Tarjoamme nyt Keski-Suomen teatteripiirille mahdollisuutta ottaa workshoppeja Cie la Carpe Hauten yksittäisilltä jäseniltä ajanjaksolla pe 11.9. – su 13.9.2020. Koulutuksen hinta on 100 € / h / ohjaaja ja minimiaika koulutukselle on 3 h. Ryhmään kuuluvat Gael Doorneweerd-Perry, Cedric Marschal ja Dan Seyfried. Koulutus on englanninkielinen.

Koulutuksen voi varata ilmoittamalla sähköpostitse tai puhelimitse allekirjoittaneelle ajankohdan ja koulutusajan (ja kouluttajan nimen, mikäli varaaja tahtoo jonkun tietyn henkilön). Varaaja sitoutuu itse hankkimaan tilat koulutusta varten. Tarkemmat yhteys-, varaus- ja valintatiedot löytyy tämän viestin lopusta.

Ryhmän jäsenillä on tarjolla hyvin erilaisia workshoppeja lähes jokaiseen makuun ja taitotasoon. Alla seitsemän valikoitua workshoppia. Workshoppien sisältö on myös mahdollista räätälöidä erikseen.

———————

Miyazaki’s Kingdom – Action Mime (by Gael Doorneweerd-Perry) The human world can be a dark place. It can also be simple and uplifting. In fact, nothing is ever black or white. We go through everyday life looking for moments of magic. What if we switch it, and look for everyday moments in a magical world?

This workshop is about bringing you to a place where nothing is normal. Where everything is normal. Where the weirdest and most magical creature can just be a girl, and where the spirit of the forest can just be a boy. A story where magic is real and reality is magic. This poetic, sensitive and place of emotions place is Japanese director Miyazaki’s kingdom. We’ll learn how to build Miyazaki’s stories with heroes who care: about the world, about nature, about the human part of us, about our soul.

The best way to understand what it means to be human, is to not be one.

A French lesson in physicality (by Gael Doorneweerd-Perry) Your body isn’t just a vehicle to go from one place to another. Your mind isn’t just a control tower, slightly connected to your body by your spine. You are entire, so BE entire.

This is a workshop about connecting the mind to the body, to recreate what should never have been separated: you. Using crazy games to create an instinctive reaction right from your body, you will learn to develop your physicality from top to toe, and to be conscious of it.

Once you have forgotten your brain, you will use your body to reconnect and control your mind, create realistic reactions and surprise yourself.

Accept to lose control, your body knows how you feel!

Unplug your Brain (by Dan Seyfried)
Our brain is a formidable machine to create and imagine, but sometimes it’s our own trap, our only barrier. This workshop aims at unplugging our brains, to explore what our bodies have to suggest. We will train not to be heady or too rational, to allow your scenes to be silly, to accept and play the nonsense. Let your bodies surprise yourself and embrace their strong propositions, to just have

fun, play like kids, discover new places, characters and relations, to follow the inspiration and your instinct.

Everybody says I love you (by Dan Seyfried) Love is the most powerful feeling! We like to feel it, we like to give it and it’s always beautiful to watch it on stage. Everybody in the audience can relate to a good love scene! But what about playing it? Are we comfortable or do we make fun of it? In this workshop, we gonna explore the intimacy of love. Not only first kiss or breaking up, because love is way more. It’s also everyday life, good news, bad news or platonic love, because this feeling is everywhere: between friends, family and coworkers. At the end, you won’t be shy to say it out loud on stage!

Power of a silent line (by Dan Seyfried) Improvised scene can often seem like two talking heads. As improvisers, we often fear the silence because we think that nothing is happening anymore. But very often silence is the best line we can use.

More than 70 % of the communication goes through our body and our behaviour. Our actions, our looks and our emotions tell great amount of things by themselves. Don’t panic, we’ll talk in this workshop! But we’ll also learn to answer by silence. A living silence that gives the audience much more than a verbal line.

Mime and object work (by Cedric Marschal) This workshop focuses on a side-skill: miming object and space work. Having a clear vision of your environment, the objects and furniture that are around, the size and weight of the mimes you use, is a helpful friend to make your stories more true to you, your partners and the audience. It helps you react in a more consistent way, more grounded to the reality of your scene.

In this workshop we will train our bodies to play truly in our imaginary environments, to make them more visible to us and the audience. It finds its inspiration in Lecoq’s work, clown and commedia dell’arte.

Your body, 1001 characters (by Cedric Marschal) Change your voice, play with your face, transform your attitude and suddenly your body is a formidable metamorphosing tool!

Through guided exercises based on Lecoq’s work, we will discover the power of every muscle and the thousand forms your body can take to personify characters you didn’t imagine playing. Let your body embody them and let yourself incarnate playfully new ranges of characters.

———————

Mikäli varauksia tulee eri teattereilta enemmän kuin mihin ryhmän aika riittää ko. viikonloppuna, painotamme varauksissa kahta asiaa: varatun workshopin pituutta (pidemmät varaukset voittavat) ja varauksen nopeutta (nopeammin tulleet varaukset ovat voittavia) tässä järjestyksessä. Varausaika päättyy 29.2.2020. Ilmoitamme valinnoista erillisellä viestillä kiinnostuneille teattereille.

Jäsenet ovat vapaana seuraavasti:

Gael Doorneweerd-Perry:
Lauantaina 12.9.2020 klo 10 – 17
Sunnuntaina 13.9.2020 klo 10 – 17

Dan Seyfried:
Perjantaina 11.9.2020 klo 10 – 17
Sunnuntaina 13.9.2020 klo 10 – 17

Cedric Marschal:
Perjantaina 11.9.2020 klo 10 – 17
Lauantaina 12.9.2020 klo 10 – 17

Mikäli teille tulee kysymyksiä ryhmästä tai koulutuksista, voitte esittää ne allekirjoittaneelle. Yhteystiedot löytyvät alta.

Hyvää ja onnistunutta alkavaa vuotta toivottaen, Jukka Hämäläinen Mieletön sitruuna Ry
045 348 8948
hamalainen.jukka@gmail.com

http://mieletonsitruuna.com/