Siperian nuorisoteatteri: Santa muerte

17.03.2019


Siperian nuorisoteatterin nuoret aikuiset tuottavat keväälle 2019 ohjaajansa Laura Häkkisen kanssa kaksiosaisen esitystekstin: Santa Muerte, eli vanha rouva kuolema. Santa Muerten hahmo nähdään espanjalaisessa uskomusperinteessä vähäosaisten, epäonnisten ja muun muassa yötyöläisten suojelijana. Ensimmäinen osa saa ensi-iltansa 3. huhtikuuta 2019 nuorten kohtaamispaikka Bostarissa, Jyväskylän Kauppakeskus Forumissa.

Nuorten aikuisten, eli 20-29-vuotiaiden, ryhmä on tutkinut talven ajan vahvaa tunneilmaisua ja traagisia kohtauksia eri henkilöihin liittyvien dramaattisten tarinoiden kautta. Esityksen maailmaksi valikoitui ”historiallinen Espanja”. Ryhmä lähti pohtimaan omia mielikuviaan Espanjasta ja selvittämään maahan liittyvää mytologiaa ja arkkityyppisiä hahmoja. Voimakkaita roolihahmoja ja tunteita sisältävien tekstien ohella näyttämölle on syntynyt nuorten teksteistä noussut, vahvasti visuaalinen maailma, joka äityy välillä karnevalistiseksi – humoristista otetta unohtamatta. Nykyteatterillinen tyylilaji ottaa vaikutteita niin telenoveloista kuin esimerkiksi espanjalaisesta kirjallisuudesta sekä kuvataiteesta – ja kaikesta muustakin mitä mieleen juolahtaa.

Santa Muerten toinen osa valmistuu toukokuussa

Esitystekstin toinen osa tuo esityksen maailman nykypäivään alkaen -80-luvun Espanjan lomamuistoista. Santa Muerten hahmo esiintyy siinä ikonisen Madonnan hahmossa. Esityksen toisessa osassa tyylilaji vaihtuu postmodernin maailman asfalttiviidakon päämäärättömäksi harhailuksi. Toisen osan tutkimuskohteena onkin urbaani ahdistus ja valitsemisen vaikeus. Osiot kommunikoivat keskenään, mutta ne on myös mahdollista katsoa itsenäisinä teoksina. Santa Muerte -teoksen kakkososan ensi-ilta on 15. toukokuuta.

Liput: 8/5 euroa (työttömät, opiskelijat, varushenkilöt/sivarit, eläkeläiset, Kehy ry:n rinki) Lipputiedustelut ja varaukset: lippuvaraus ( at ) siperia.info, p. 044 268 6311 (myös viestit) Liput voi lunastaa käteisellä paikan päältä noin puoli tuntia ennen esityksen alkua.

Tiedustelut: ohjaaja Laura Häkkinen, p. 040 702 4592 Kulttuuriklubi Siperia, p. 045 264 82 80

Esityspaikka: Bostari, Kauppakeskus Forum, Jyväskylä (käynti Asemakadulta)

Lisätiedot:
https://fi-fi.facebook.com/events/333346490633084/
www.siperia.info