Siperian nuorisoteatteri: Muutos ja Selviytymisopas yläkouluun

17.03.2019

Siperian nuorisoteatterin kahden esityksen illoissa nähdään nuorten ilmastoahdistuksesta kumpuava esitys Muutos sekä rohkean rehellinen koulumaailman kuvaus Selviytymisopas yläkouluun. Molemmat esitykset on ohjannut Anumaaria Tulla. Esitystekstit on valmistettu devising-metodilla ja niissä kuuluu vahvasti nuorten oma ääni. Esitysten ensi-ilta on 29. maaliskuuta 2019 Veturitalleilla.

Muutos vie katsojan tutkimaan hitaita muutoksia ja niiden seurauksia: kiihtyvää ilmastonmuutosta ja heikkenevää luonnon tilaa sekä toisaalta parantuvaa tasa-arvoisuutta. Ilmastonmuutos ja ympäristön tila ovat kaikille tasa-arvoiset. Onko tasa-arvokysymysten ratkaisemisella mitään merkitystä jos emme voi enää elää maapallollamme? Muutos -esityksessä lavalla nähdään Siperian nuorisoteatterin 13-16-vuotiaiden ryhmä.

Selviytymisopas yläkouluun on rehellinen ja silottelematon kuvaus yläkoulun julmista hierarkioista, kirjoittamattomista säännöistä, epäkohdista, erilaisista oppilaista ja erikoisista opettajista sekä siitä, miten yläkoulusta ylipäänsä voi selvitä. Yläkoulu on oman identiteetin, mielipiteiden ja elämän suunnan etsimisen aikaa. ”Älä ole oma itsesi: pääset helpommalla”, samaan aikaan pitäisi sulautua joukkoon ja toisaalta löytää oma itsensä, sopeutua koulun vaatimuksiin, kehon ja aivojen myllerryksiin sekä sosiaaliseen peliin. Suuri osa esityksen tarinoista perustuu tositarinoihin, siksikin kuvaus on harvinaisen aito. Esityksessä on lavalla Siperian nuorisoteatterin 15-19-vuotiaiden ryhmä.

Molemmat esitykset osallistuvat huhtikuussa 2019 järjestettävään nuorisoteatteritapahtuma Teatriksen aluefestariin Äänekoskella ja ovat siten osa Jyväskylän poikkeuksellisen hienoa nuorisoteatterikevättä, joka huipentuu toukokuun lopulla järjestettävään valtakunnalliseen Nuori Kulttuuri Teatris festivaaliin.

Liput: 8/5 euroa (työttömät, opiskelijat, varushenkilöt/sivarit,eläkeläiset, Kehy ry:n rinki)

Lippuvaraukset: lippuvaraus ( at ) siperia.info, p. 045 16 56 488 (myös viestit) Liput voi lunastaa käteisellä paikan päältä noin puoli tuntia ennen esityksen alkua.

Esityspaikka: Veturitallit, Kulttuuriklubi Siperia (tallit 1-2), Jyväskylä

Lisätiedot:
https://www.facebook.com/events/301629777173510/
www.siperia.info
Ohjaaja Anumaaria Tulla p. 050 44 11 496 Kulttuuriklubi Siperia, p. 045 264 82 80