2018 Teatteriaallon palkinnot ja kunniakirjat

16.02.2019

KeHyn Teatteriaallon 2018 lopputilaisuus pidettiin Vakiopaineessa la 16.02.19. KeHy palkitsi ja myönsi kunniakirjoja Teatteriaallossa seuraavasti:

Vuoden 2018 vaikuttavin harrastajateatteriesitys (Aalto-kiertopalkinnon saaja)
Siperian Nuorisoteatteri: Saatana saapuu naistenhuoneelle
Energinen ja feministinen näytelmä, jonka tuore lähestymistapa oli kliseettömyydessään tervetullutta vaihtelua. Devising -metodia ja improvisaatiota yhdistänyt käsikirjoitusvaihe teki lopputuloksesta yhtenäisen ja mielenkiintoisen näytelmän. Kekseliäs puvustus, oivaltava äänimaailma ja heittäytyvä ensemble muodostivat lavalle kaunista “rumuuden estetiikkaa”.

Kunniamaininta: Väkevä ryhmä
AdAstra-teatteri: Viettelyksen asuntovaunu
Karnevalistinen, elämänmakuinen, ylivedetty kokonaisuus, jonka roolitus oli täysi napakymppi. Haastava niin tekniseltä toteutukseltaan kuin rytmiseltä osumiseltaankin. Intensiteettinen ensemble herätti tarinan tarinan eloon ja loi tragikoomisen ja hulvattoman välillä tasapainoilevan omintakeisen maailman.

Kunniamaininta: Ajankohtainen adaptaatio
Jyväskylän Ylioppilasteatteri: Uljas uusi maailma
Rytmikäs, fyysinen ja psykedeelinen kokonaisuus, jonka tekninen toteutus oli korkea. Oivaltava, visuaalinen valomaailma, joka rikkoi sopivasti kaikkia mahdollisia valosuunnittelun sääntöjä kuitenkin luoden erinomaisesti toimivan kokonaisuuden. Näytelmän aihe ja tulkinta toimivat hienosti nykypäivän kontekstissa.

Kunniamaininta: Hallittu kokonaisuus
Jyväskylän Kansannäyttämö: Kuolleiden henget – Edgar Allan Poen tarinoita
Shakesperiaaninen, ajaton teos, joka onnistui luomaan kauhun elementit lavalle tyylikkäällä tavalla. Onnistuneesti roolitettu näytelmä, jonka taidokkaan ensemblen omistautunut työskentely teki esityksestä intensiivisen ja tunnelmallisen. Faktaa ja fiktiota sekä dialogia ja vvmonologia sisältänyt esitys oli myös audiovisuaalisesti oivaltava kokonaisuus.

Kunniamaininta: Tasapainoinen ja koskettava esikoisohjaus
Kanavateatteri: Jäähyväiset Pamela Andersonille
Hienosti ja oivaltavasti komiikan ja tragedian yhdistänyt ohjaus, joka loi uskottavan ja samaistuttavan maailman näyttämölle. Esitys oli loppuun asti hiottu niin roolihahmoja, musiikki- ja valovalintoja sekä lavastuksen suunnittelua myöten. Monta tärkeää teemaa sisältänyt näytelmä säilytti jännityksen onnistuneesti loppuun asti.

Kunniamaininta: Maagisen visuaalinen toteutus
Korpilahden Teatteri: Pinokkio
Tehokkaasti etenevä ja tarkasti ohjattu näytelmä, jonka visuaalisuus oli hiottu loppuun asti niin lavastusta, puvustusta kuin valotilanteitakin myöten. Näytelmään hyvin sopineet musiikit ja äänimaailma saivat näyttämökuvan kanssa aikaan sadunomaisen tunnelman, jota nuorten hienot roolityöt tukivat alusta loppuun.

Vuoden 2018 teatteriteko
Laukaan Teatteri – Viimeiset mitalit
Laukaan teatterin Viimeiset mitalit -näytelmä ja työryhmä tekivät esityksellään kiitettävää työtä vanhusten aseman esiinnostamiseksi ja avoimemman keskustelun avaamiseksi. Työryhmä toteutti esityskiertueen Keski-Suomessa mm. vanhainkodeissa ja muissa teattereissa osana Suomi100 -ohjelmistoa. Näytelmä myös valittiin vuoden 2018 Harrastajateatterikesän ohjelmistoon.

Vuoden 2018 teatterivaikuttaja
Mika Lahtinen
Mika Lahtinen on tehnyt vuosia pitkäjänteistä ja pyyteetöntä työtä. Hän toimii teatterinsa ja teatteriyhteisönsä näkyvänä tukipilarina ja kasvoina. Hän on toiminut Torstaiteatterin parissa mm. ohjaajana, käsikirjoittajana, dramatisoijana ja näyttelijänä, jonka työpanoksella on ollut valtava vaikutus Torstaiteatterin toimintaan.

Kantatekstikilpailun voittaja
Mika Terävä: Kirjopesu
Koskettavalla tavalla samastuttava teksti, joka herättää yhtä aikaa sympatiaa, empatiaa ja myötähäpeää. Kirjoittaja tuntee aiheensa läpikotaisin ja kykenee törmäyttämään eri näkökulmia herkullisesti. Näytelmä toimii tekstin tasolla niin hyvin, että sille voi ennustaa pitkää ikää. Kokonaisuus on puhdas ja hiottu niin kielensä kuin rakenteensakin puolesta.

Näiden lisäksi Kehy muisti 60 vuotta täyttänyttä Huoneteatteria pitkästä ja menestyksekkäästä teatteritaipaleesta.

Vuoden 2018 ammattilaisraatilaisena toimi Laura Laakso, ja tilaisuudessa julkistetaan hänen seuraajansa, joka vuonna 2019 on Marianna Räsänen.