Keksijä – tarjolla näytelmä esitettäväksi

18.09.2017

Tositapahtumiin pohjautuva näytelmä Keksijä on syntynyt omista työelämän (ja elämän)kokemuksistani. Sikatilallinen Arvo Aaltosen keksintö tyttären häiden pelastamiseksi meinaa pelastaa koko maailman mutta epäonnistuu, kuten tyypillistä on. Näytelmän kantava ajatus on itse keksijän tarina vaikeuksien kautta voittoon mutta myös kuvaus ahneudesta, joka vaanii meitä luovan työn tekijöitä.

Aaltosen keksintö kiinnostaa ulkomaita myöten ja merkittävä ostaja tulee tekemään kauppoja. Neuvottelut kariutuvat mutta keksinnöstä saadun pienen korvauksen – ja luopumiseläkkeen – turvin perhe sinnittelee eteenpäin. Uutta työtä odotellessa Aaltonen alkaa harrastaa maalausta ja herättää taidepiiriien kiinnostuksen. Lupaava ura tyssää asiantuntijan murska-arvioon ja Aaltosesta tulee seudun häpeäpilkku, jota ivataan valtakunnan mediassa asti. Tyttären ja hänen vasta vihityn miehensä ansiosta Aaltosesta tulee Youtube-tähti ja uusi ansainta voi alkaa, sukutilan tulevaisuus on turvattu.

Näytelmä sopii pienelle ryhmälle, 4-6 henkeä mutta mukaan voi ottaa jopa 12 henkilöä. Kantaesitys Hyrynsalmen harrastajateatterissa oli vuonna 2016 ja näytelmä nousi teatterin historian suosituimmaksi kautta aikojen. Näytelmän voi tehdä kevyellä otteella antaen tarinan kuljettaa katsojaa tai henkilöhahmoja syventämällä ottaa siitä irti paljon enemmänkin. Resurssien mukaan.

Olisi kiva nähdä Keksijä täällä sen syntyseudulla Keski-Suomessa. Lähetän mielelläni käsikirjoituksen luettavaksi. Siitä on kaksi kieliversiota, yleiskieli ja savon murre. Jos näytelmä kiinnostaa mutta ohjaaja puuttuu, voisin harkita ohjata itsekin.

Parhain terveisin

harrastajanäyttelijä, näytelmäkirjailija
Jouni Hynynen
jouni.hynynen@icloud.com
040 7667 705