KeHyn uutiskirje 4/2017 toukokuu

08.05.2017

KeHy Ry:n Uutiskirje, toukokuu 2017.
Kuu tou’osta kesään!

Toukokuussa nähdään jälleen uusia, kiinnostavia ensi-iltoja sekä valmistaudutaan lähestyvään kesäteatterikauteen.

1. Ensi-illat

Toukokuussa ensi-iltaa viettävät seuraavat esitykset
JYVÄSKYLÄN KANSALAISOPISTON KORPILAHDEN ILMAISUTAIDON RYHMÄ & KORPILAHDEN TEATTERI: Pertsa ja Kilu

Teksti: Väinö Riikkilä
Dramatisointi: Ari Lehtinen Ohjaus: Arja Antikainen, Lotta Hakanen ja Aapo Salonen

Ensi-ilta perjantaina 5.5.2017 klo 18.00

1940-1950-luvun taitteen Suomi. Kotka ja Karhula.

Kansakoululainen Pertsa ja hänen oppikoulua käyvä ystävänsä Kilu saavat hankittua itselleen moottoriveneen ja ryhtyvät myymään kahvia satamassa. Mukaan yritystoimintaan lähtevät myös innokkaat Kaanit: Repa, Iikka, Toini ja Vilma. Bisnes luistaa hyvin ja poikien kassalipas pullistelee. Mutta, mutta. Kuvioihin ilmestyvät niljakkaat roistot Manki ja Röönlunti. Eikä heillä ole puhtaat jauhot pussissa. Konnat salakuljettavat laivoista kahvia ja tupakkaa, joita satamassa asuva Ämmä välittää edelleen ostajille. Roistot haluavat käyttöönsä poikien uuden veneen ja tapahtumat kärjistyvät huimaan öiseen retkeen, johon pojat joutuvat tahtomattaan mukaan. Pystyykö rikosetsivä Paavola auttamaan Pertsaa ja Kilua? Ja kuka on laiha harmaapukuinen mies?

Pertsa ja Kilu vie katsojansa Väinö Riikkilän kuvaamaan, työväenluokkaiseen Kotkaan, 1950-luvun maailmaan.

Näytelmä on toteutettu Jyväskylän nuorten palvelujen, Jyväskylän kansalaisopiston ja Korpilahden teatterin yhteistyönä. Vuosi 2017 on Korpilahden ilmaisutaidon 27. toimintavuosi.

Muut esitykset:

su 7.5. klo 14, ti 9.5. klo 18, ke 10.5. klo 18,
pe 12.5. klo 18, la 13.5. klo 14, su 14.5. klo 14,
ti 16.5. klo 18, ke 17.5. klo 18, pe 19.5. klo 18,
la 20.5. klo 14, su 21.5. klo 14

LIPUT 5€
Varaukset 040 544 0551
tai piippu.konttori@korpilahdenteatteri.fi
http://www.korpilahdenteatteri.fi

SIPERIAN NUORISOTEATTERI: Orpokoti

Käsikirjoitus: Työryhmä
Ohjaus: Laura Häkkinen

Yhteisöllisen käsikirjoittamisen metodilla luotu Orpokoti kertoo tyrannimaisen pariskunnan luotsaamasta orpokodista 2. maailmansodan jälkeisessä Englannissa. Julmassa, vahvan oikeutta suosivassa orpokodissa piilee salaisuuksia, joista ei ulkopuolisille puhuta. Esityksen on ohjannut Laura Häkkinen.

Esitykset:
ke 3.5. klo 19.00 ENSI-ILTA
pe 5.5. klo 14.00 ja 19.00
la 6.5. klo 15.00

Liput: 8/5 e. Lippuvaraukset: kulttuuriklubisiperia( at )gmail.com, p. 045 1656 488. Esityspaikkana on Siperian tilat Jyväskylän Veturitalleilla (tallit 1-2). HUOM! Esitystä ei suositella lapsille!

Lisätiedot:
https://www.facebook.com/events/1666627556965039/

2. Jatkuvat esityskaudet

KUUSAN KANAVATEATTERI: Maukka, Väykkä ja syntymäpäivä

Käsikirjoitus: Timo Parvela
Ohjaus: Pilvi Honka

Maukka on valmis tekemään melkoisia jippoja kun hänen syntymäpäivänsä ei menekään toivotulla tavalla. Edes neiti Kana von Got ja Vuohi Mäk Käkätin eivät osoita erityisiä lahjapaketteja Maukan suuntaan. Vanha ystävä Väykkä saa tuta synttärisankarin huomionhakuisia temppuja.

Pettyneen kissan naukaisu ei oikeastaan sovi kenenkään korville. Mutta se, kuinka myttyyn menneestä ystävyysottelusta selvitään, kiinnostaa kyllä ainakin ihan kaikkia yli kolmevuotiaita. Ehkä itsensä vastakohdasta voikin saada sellaisen Ystävän, jolle voi kertoa myös sellaiset asiat, jotka nolostuttavat ja tuntuvat liian painavilta.

Näytelmän kokonaiskesto noin 50 minuuttia.

Esitykset:
ti 9.5. klo 10 & 12
to 11.5. klo 10
la 13.5. klo 15
ma 15.5. klo 10
ke 17.5. klo 10
la 20.5. klo 15
su 21.5. klo 15
ti 23.5. klo 10

Liput: 8 euroa
Lippuvaraukset: http://kanavateatteri.fi

Kanavateatteri
Kuusan nuorisoseura
Koskelantie 43, Kuusa
http://www.kanavateatteri.fi

JYVÄSKYLÄN YLIOPPILASTEATTERI: Amerikkalainen tyttö

Alkuperäisteos: Monica Fagerholm
Dramatisointi: Iida Hämeen-Anttila
Ohjaus: Riku Suonio

Jyväskylän Ylioppilasteatteri tuo kevätkaudella näyttämölle draamaa, kun Ilokivessä nähdään Monika Fagerholmin palkittuun kirjaan perustuva Amerikkalainen tyttö-näytelmä.

Ensi-ilta pe 6.4.2017 klo 19 – esityksiä su 7.5.17 saakka

Seutu. Vuosi 1969. Pysähtynyt pikkukaupunki. Äitinsä hylkäämä Sandra Wärn, pieni halkihuulinen tyttö Liejuisemman laidan talossa. Toisaalla Serkkutalon kovia kokenut orpo Doris Flinkerberg. Mysteeri. Bule-lampeen hukkuneen Eddie De Wiren, amerikkalaisen tytön, tragedia. Poika metsän laidalla.

”Minä olen outo lintu, oletko sinäkin?”

Iida Hämeen-Anttila on dramatisoinut Fagerholmin ajassa villisti liikkuvasta mysteeristä pirstaleisen ja vimmaisen runoelman teini-iän kasvukivuista, hauraudesta ja mielikuvituksesta. Näytelmä on tarina tukahdetuista tunteista ja vapaudenkaipuusta. Se on kuvaus jämähtäneestä paikasta, josta ei pääse pois sekä sirpaloitunut kuva mielen herkkyydestä. Tytöstä.

Lisätiedot:
https://www.facebook.com/Jyv%C3%A4skyl%C3%A4n-Ylioppilasteatteri-165280736826311/?fref=nf

KIMINGIN NUORISOSEURA, TEATTERI UITTOKALLIO: PIRTUA PULAA JA MUILUTTAJIA

Käsikirjoitus: Olli Möttönen
Ohjaus: Kirsti Sulonen

Teemaltaan monella tapaa ajankohtainenkin näytelmä kertoo 100-vuotiaan itsenäisen Suomen yhdestä historian taitekohdasta, kesästä 1930, Karstulassa ja Lapualla. Kieltolaki on voimassa, mutta sen lain kunnioitus vähäistä. Karstulaa koskevat lehtiotsikot kertovat pääasiassa pirtutakavarikoista, pontikkatehtaiden hävityksistä ja tappeluista, puukotuksista ja murhista.
Vuoden 1918 tapahtumat ovat tuoreessa muistissa. Työväenyhdistyksen johtomiesten teloitukset katkeroittavat ihmisten ja sukujen välejä.
Lapuan Liike on voimissaan ja muiluttajien reitti kulkee Karstulan kautta itärajalle. Kunnanvaltuuston sosialidemokraattisia jäseniä muilutetaan ja pakotetaan eroamaan. Talonpoikaismarssiin lähdetään joukolla vaatimaan kommunismin kitkemistä Suomesta.

Lisäväriä tuovat luokkarajat ylittävä rakkaus, orastava kulttuurielämä ja Suomen juhlava urheilumenestys. Ti 9.5. klo 19, Ke 10.5 klo 19, To 11.5. klo 19.

Lippuvaraukset puhelimella 040 8282864 tai sähköpostilla kiminki.ns@gmail.com

Lisätietoja: ohjaaja Kirsi Sulonen 0405652524 tai käsikirjoittaja Olli Möttönen 0400350037.

3. AJANKOHTAISTA

JYT HAKEE OHJAUSTARJOUKSIA SYKSYLLE 2017

Hakemukset CV:n ja palkkatoiveen kera tulee lähettää osoitteeseen hallitus@jyt.fi

Lisätietoja voi kysyä numerosta 0504050844/ Panu ”Panda” Ilén, puheenjohtaja

PEHMEYDEN AIKA-ELOKUVAPROJEKTI ETSII TANSSIJOITA

Tämän kesän aikana kuvataan täysin jyväskyläläisin voimin elokuva nimeltä ”Pehmeyden aika”. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Antti Viitamäki.

”Pehmeyden aika” on sisäavaruusodysseia, yhden miehen road movie jalan. Se kertoo miehen matkasta omiin tunteisiinsa ja ajatuksiinsa vaikeassa elämäntilanteessa. Sankari kiertää Jyväsjärven lahtea rantaraittia pitkin ja kahden sillan yli, kohdaten kaikenlaisia ihmisiä ja tilanteita — heijastuksia omasta alitajunnastaan. Elokuva on sekoitus absurdia draamaa ja vielä absurdimpaa komediaa.

Eräässä kohtauksessa tarvitsemme todella ison ihmisjoukon koreografian, jonka suunnittelee ja harjoituttaa Saga Elgland.

Kohtaus kuvataan luultavimmin heinäkuun ensimmäisenä tai kolmantena viikonloppuna, siis 1.–2.7. tai 15.-16.7.

Etsimme ilmeikkäitä, iloisia liikkujia jotka osaavat olla ottamatta itseään turhan vakavasti. Lähtökohtaisesti kaikki vähintään 14-vuotiaat ovat tervetulleita osallistumaan.

Liikemateriaali ei tule olemaan loputtoman vaikeaa, mutta kuvauksissa toistoja on paljon — homma kysyy siis jaksamista ja keskittymistä.

Hankalinta projektissa on aikataulu. Koska tarvitsemme kuvauksiin paljon porukkaa (mielellään ainakin 30), ne pitää sijoittaa viikonloppuun. Lisäksi on olennaista, että sää on aurinkoinen. Suomen oloissa tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien pitäisi varautua olemaan paikalla kahtena tai jopa kolmena eri viikonloppuna heinäkuussa.

Tietenkin jos ensimmäisenä ilmoitettuna kuvauspäivänä olosuhteet ovat hyvät ja kaikki saadaan purkkiin, muita viikonloppuja ei sitten tarvita.

Koreografian harjoittelu alkaa kevään loppupuolella tai kesäkuun alussa. Liikemateriaalia treenataan ensin sisätiloissa ja myöhemmin kerran tai kaksi kuvauspaikalla.

Elokuva kaikkinensa toteutetaan minimibudjetilla, esiintyjät kasataan harrastajakentältä. Rahaa ei siis ole luvassa, mutta yritämme järjestää koko porukalle saunailtaa ja muuta mukavaa yhdessäoloa. Pyrimme myös tietenkin järjestämään jonkinlaisen ilmaisen ennakkonäytöksen koko valtavalle työryhmälle.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Sagaan:
saga.elgland@yahoo.com

Kerro nimesi ja ikäsi. Halutessasi voit liittää mukaan pienen esittelyn itsestäsi ja aiemmasta kokemuksestasi.

HARRASTAJATEATTERIKESÄN AVOIN TIEDOTUSTILAISUUS 11.5.

Avoin tiedotustilaisuus Harrastajateatterikesästä järjestetään 11.5. klo 12 Jyväskylän kaupunginteatterilla. Tiedostustilaisuudessa julkistetaan 44. Harrastajateatterikesän ohjelmisto.
Paikalla ohjelmistosta kertomassa valitsija Anne Prokofjeff. Harrastajateatterikesä järjestetään 18.-20.8.2017 Jyväskylässä. Tapahtuman järjestää Suomen Harrastajateatteriliitto yhteistyössä Jyväskylän kaupunginteatterin kanssa. Lipunmyynti tapahtumaan avautuu 12.5.
Lisätietoja antaa:
Mari Saarinen
Tuottaja
Suomen Harrastajateatteriliitto
mari.saarinen@shtl.fi
www.harrastajateatterikesa.fi
www.shtl.fi